Meer omzet met deze 5 technieken

Meer omzet met deze 5 technieken
Smeuïge teksten op de muur plaatsen, zoals hier bij Foodmaster, is een goede manier om gasten te verleiden. Foto: Studio38c

De inspiratietour in Eindhoven van Koninklijke Horeca Nederland bood ook veel tips and tricks. Cafetariahouders waren vooral geïnteresseerd in de vijf verleidingstechnieken van Consumatics, die kunnen leiden tot meer omzet.

Grand Café Usine was tijdens de Eindhovense inspiratietour van KHN het toneel voor een kennissessie over onbewust gedrag. Jenthe Furrer van Consumatics vertelde over verschillende manieren waarop je gasten kunt beïnvloeden om zo meer omzet te genereren.

95 procent van ons gedrag blijkt onbewust te gebeuren; genoeg om over na te denken dus. Consumatics heeft daarvoor de verwencirkel ontwikkeld. Deze bestaat uit vijf onderdelen die ondernemers kunnen gebruiken om de ideale situatie in de zaak te creëren.

1. Prikkel de zintuigen

Volgens onderzoek van Consumatics kan het laten zien van een gerecht (bijvoorbeeld op een foto) leiden tot wel 25 procent omzetstijging. Daarnaast is het slim om langzame muziek te draaien; het verlengt de verblijfsduur van gasten. Klassieke muziek zorgt ervoor dat mensen meer uitgeven, en bekende muziek zorgt voor een kortere wachttijdperceptie.

Je kunt ook de zintuigen prikkelen met geur waardoor mensen het prettig vinden om in je zaak te zijn. Voor cafetaria’s is het goed om gebruik te maken van geuren die natuurlijk aanwezig zijn.

>> Lees ook >> Gasten verleiden: dit kunnen cafetaria’s leren van supermarkten

Temperatuur is van belang. De ideale temperatuur in de zaak is tussen de 20 en 23 graden. Als er veel decoratie aanwezig is, ervaren mensen de temperatuur als warmer.

En het is zelfs belangrijk waar medewerkers het onderling over hebben. Als ze positieve termen gebruiken die iets zeggen over het eten en gasten horen dat, heeft dat invloed op hun keuze.

2. Maak het duidelijk

Het is al in veel cafetaria’s te zien: steekwoorden en slogans op de muren. Slim, want op die manier komt het verhaal in de harten van medewerkers en gasten terecht. Wat wil je dat mensen thuis vertellen? Kies daarbij jouw sleutelwoorden en laat die een aantal keren terugkomen, ook op de menukaart.

3. Maak het gemakkelijk

Mensen denken dat ze graag veel keuze willen hebben. Maar het blijkt dat we blijer zijn met minder keuze. Met meer keuze is de kans groter dat je het verkeerde kiest, zo is ons gevoel.

Neem daarnaast de menukaart onder de loep. Staan de prijzen helemaal rechts van de pagina, onder elkaar? Dan kan de consument makkelijker prijzen vergelijken. Ze kiezen dan vaker iets dat goedkoper is dan iets dat ze lekker vinden. Zet daarom de prijs direct achter het product, zegt Consumatics.

Gebruik ook geen Euro-teken, dat activeert in de hersenen hetzelfde gebied als wanneer we pijn hebben. Probeer daarnaast smeuïge teksten te verzinnen, maar alleen voor gerechten waar je mensen naartoe wilt lokken.

4. Bevestig de keuze

Dit gebeurt meer in de retail, waar de consument een bevestiging krijgt dat hij de juiste keuze heeft gemaakt door bijvoorbeeld te laten zien hoeveel mensen hetzelfde product al hebben gekocht. Een andere manier is door schaarste te benadrukken (beperkt aanbod, limited edition). Mensen vinden het een naar idee dat ze misschien een kans mislopen.

5. Handel snel

Als de gast in de winkel aanwezig is, wil je meteen in zijn of haar behoefte voorzien. Dat lukt niet altijd, dus moet je het wachten zo aangenaam mogelijk maken. Consumatics noemt dat wachtverzachters. Bekende muziek draaien is daarbij een middel. Ook tv-schermen helpen. Daarbij is het onderwerp wel van belang. Laten zien waar je product vandaan komt of hoe het gemaakt wordt, is beter dan een tv-zender aanzetten.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.