Feestkleding365.nl vroeg ruim tweeduizend respondenten naar hun voorkeuren rondom carnaval. 42 procent van de carnavalsgangers gaat voor een frietje of iets anders in de cafetaria tijdens carnaval.
Bekijk hier de gehele uitslag van de enquête.
Limburgers en Brabanders
Omdat carnaval vooral onder de rivieren populair is, werd ook gekeken naar het verschil tussen Limburger en Brabanders. 32 procent van de Limburgers en 39 procent van de Brabanders geeft aan het liefst naar de cafetaria te gaan.
Ondanks dat een snelle hap in beide provincies populair is, proberen Brabanders (43 procent) vaker een snack voor onderweg te vinden dan Limburgers (39 procent).
Populaire snacks
Ook lokale snacks doen het goed tijdens carnaval. Zuurvlees (‘zoervleisj’) is een populaire snack onder Limburgers (24,4 procent). In Brabant geeft 19 procent van de ondervraagden de voorkeur aan Brabantse worstenbroodjes. Een andere snack die steeds populairder wordt is de döner kebab. Vooral de Brabanders (14 procent) gaan graag voor een broodje döner of kapsalon. De Limburgers zijn hier minder fan van (6 procent).
Voor liefhebbers van zuurvlees is de bekroonde versie van Snackpoint de Pannekletser in Tegelen één van de adressen waar ze terecht kunnen.
Belgen vaker naar frietkot
Belgen zijn echter de grootste snackbarbezoekers tijdens carnaval. Liefst 64 procent geeft aan een frietkot te bezoeken tijdens het feesten. Belgen zijn overigens niet al te kritisch wanneer het op een snelle hap aankomt; 20 procent geeft aan dat het niet uitmaakt waar zij eten, zolang het maar vult.
Ouderen minder naar cafetaria
Naarmate carnavalgangers ouder worden, lijkt de cafetaria plaats te maken voor het restaurant. In de leeftijdscategorie 31 tot 40 jaar is 36 procent nog geïnteresseerd in een snelle hap, terwijl dit voor Limburgers en Brabanders ouder dan 50 jaar nog maar 16,5 procent is.
Thuis eten
Vooral ouderen kiezen ervoor om vaker thuis te eten. Van de carnavalsgangers vanaf 50 jaar eet 31 procent thuis een hapje, terwijl 52 procent van deze groep aangeeft liever uit eten te gaan. Van de jongeren tot 20 jaar eet slechts 15,6 procent thuis een maaltijd en gaat 26,6 procent regelmatig uit eten. In Limburg gaat 20 procent van de mensen vaak uit eten, terwijl dit in Brabant 11,6 procent is.