Amsterdam wil minder toeristische horeca en verbod op Airbnb in binnenstad

Amsterdam wil minder toeristische horeca en verbod op Airbnb in binnenstad

Amsterdam grijpt de coronacrisis aan om de binnenstad aantrekkelijker te maken voor inwoners van de hoofdstad. De gemeente wil onder meer het aantal toeristische horeca op de Wallen terugbrengen, staat in de Aanpak Binnenstad. Dit in combinatie met het verminderen van raambordelen en een verbod komen op Airbnb.

Er wordt eveneens gekeken of budgethotels een andere functie kunnen krijgen. Amsterdam streeft verder naar een verbetering van de diversiteit van winkels en horeca. Twee maatschappelijke vastgoedondernemingen in de binnenstad moeten meer vastgoed aankopen die bijdragen aan de diversiteit en leefbaarheid. Verder wil de hoofdstad minder aanbod van souvenirs op onder meer markten en er moet nieuw beleid voor straatartiesten en -muzikanten komen. De gemeente kijkt ook naar een verbod op alcoholverkoop in overlastgebieden.

Drukte en overlast

De drukte en overlast door toeristen en dagjesmensen in de binnenstad is de bewoners en gemeente al lange tijd een doorn in het oog. De coronacrisis maakt volgens het stadsbestuur duidelijk zichtbaar dat een lokale economie die zich met name richt op bezoekers 'onwenselijk en kwetsbaar' is.

88 maatregelen

In de donderdag gepresenteerde aanpak staan 88 maatregelen voor de korte en lange termijn die ervoor moeten zorgen dat de binnenstad weer een plek wordt waar Amsterdammers graag komen. Het Amsterdamse stadsdeel Centrum ging eerder al mee in de plannen van de gemeente om de spreiding van hotels te sturen. In een speciale nota is vastgelegd dat er geen nieuwe hotels meer mogen worden gebouwd, uitgezonderd bestaande initiatieven.