Hoge Raad: Airbnb mag aan huurders én verhuurders kosten rekenen

Hoge Raad: Airbnb mag aan huurders én verhuurders kosten rekenen

Vakantieverhuurplatform Airbnb mag aan zowel huurders als verhuurders bemiddelingskosten in rekening brengen. Dat heeft de Hoge Raad geantwoord op vragen van de rechtbank Rotterdam. Die behandelt een hoger beroep van het Amerikaanse bedrijf nadat de kantonrechter in Amsterdam eerder besloot dat dit niet mocht.

De rechter in Amsterdam bepaalde dat Airbnb gehouden is aan het verbod om zowel huurders als verhuurders kosten in rekening te brengen. Dat heet 'twee heren dienen'. Het verbod is volgens de Hoge Raad echter bedoeld om misstanden in de makelaardij tegen te gaan en moet niet ruimer worden toegepast dan noodzakelijk. Daarom is het voor vakantieverhuur niet van toepassing.

De rechtbank in Rotterdam neemt het oordeel van de Hoge Raad nu mee in de behandeling van het hoger beroep. Na de uitspraak van de kantonrechter hadden verschillende claimclubs waarin vakantiegangers zich verenigd hadden, zich gemeld bij Airbnb. Die wilden de door hen betaalde bemiddelingskosten terugkrijgen van het Amerikaanse bedrijf.

Registratieplicht

Airbnb ligt momenteel onder vuur. Zo zou het zo'n 75 procent van zijn woningaanbod in de hoofdstad kwijtraken door een nieuwe regeling die vorige maand is ingegaan, meldt Volkskrant na een peiling door de gemeente Amsterdam. Alleen particulieren die zich hebben geregistreerd als hoofdbewoner en staan ingeschreven op het betreffende adres, mogen een woning nog verhuren via het verhuurplatform. Als advertenties op het woningverhuurplatform geen juist registratienummer hebben, worden ze door Airbnb verwijderd. Ook kan er een boete worden opgelegd.

Illegale Airbnb-huur voorkomen

‘Deze registratieplicht, waar we jarenlang voor hebben gepleit in Den Haag, geeft ons de mogelijkheid om beter te handhaven op illegale vakantieverhuur’, aldus waarnemend woonwethouder Rutger Groot Wassink tegenover Metro. ‘Met het verplichte registratienummer in een advertentie voor verhuur van een woning aan toeristen, kunnen adresgegevens achterhaald worden. Zo wordt illegale verhuur uit de anonimiteit gehaald.’

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.