De Horeca Alliantie stuurt pleitbrief naar het kabinet

De Horeca Alliantie stuurt pleitbrief naar het kabinet

Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland, en zeker sinds de tweede lockdown, voelen steeds meer horecaondernemers zich onterecht behandeld door de opgelegde sluiting van de horeca. De Horeca Alliantie heeft daarom vandaag een pleitbrief gestuurd naar de leden van het kabinet.

Terwijl de horeca gedwongen dicht moest blijven, stroomden de winkelstraten vol met winkelende mensen en liep het aantal positief geteste mensen fors op. De meeste besmettingen vinden plaats in de thuissituatie. Nu de horeca gesloten is, zoeken mensen elkaar thuis op; daar worden geen maatregelen genomen om bijvoorbeeld de anderhalve meter te waarborgen.

Pleidooi voor 6 maatregelen

Gelet op de bovengenoemde feiten, pleit de Horeca Alliantie bij het kabinet om:
1. De horeca gelijk te stellen aan detailhandel.
2. Horecabedrijven met hoofdzakelijk eetfunctie tegelijk met de detailhandel te heropenen.
3. De heropening van horeca los te koppelen van het aantal IC-opnames.
4. Een steunpakket op maat voor starters te maken
5. Het maximum aantal gasten: níet per ruimte maar per vierkante meter te bepalen
6. Goedlopende en in de kern gezonde horecabedrijven helpen te overleven door de volgende maatregelen in te stellen: 100% gedwongen dicht = 100% compensatie, geen TVL plafonds, een voorziening om belastingschulden uit te smeren over 10 jaar tegen 0% rente, de huurwet aanpassen dat horecaondernemers een sterkere juridische positie krijgen, meer druk op banken uitoefenen om de horecaondernemer te helpen met gunstige leningen met lage rente, lokaal maatwerk op gemeentelijk niveau, een stoppersregeling en een horeca-specifieke TOA, laat het UWV bij ontslag om economische redenen de transitievergoeding uitbetalen, schep een tijdelijke WW-regeling en schep een steunpunt voor ondernemers die buiten bestaande regelingen vallen (maatwerk).

De Horeca Alliantie is een samenwerking van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en het Nederlands Horeca Gilde (NHG) en vertegenwoordigt circa 10.000 horecabedrijven. De hele brief met uitgebreide beschrijving is hieronder te downloaden:
pleitbrief kabinet 22-12-20 (2)

Marjon Prummel

Marjon Prummel

Hoofdredacteur Misset Horeca