Zwarte Silo Deventer gaat van foodhal naar grand café

Zwarte Silo Deventer gaat van foodhal naar grand café
Zwarte Silo Deventer (foto: Rob Klein Koerkamp)

Fooddock Deventer, een foodhal in een voormalige graansilo gaat na de lockdown niet als foodhal verder. De locatie is omgebouwd tot grand café met terras.

In De Zwarte Silo ging in 2015 een van de eerste foodhallen buiten de Randstad van start. Met dat concept stopt ondernemer Frank Hulscher nu. Na de lockdown starten hij en zijn compagnon Maurice Endeman  met een restaurantconcept.

‘Dit hadden we al voor corona besloten. De foodhal met negen keukens liep de eerste jaren heel goed maar we zagen dat de belangstelling afnam. Dan moet je durven stoppen. En dat hebben we in september 2020 gedaan. Ons huurcontract liep af en we wilden niet bijtekenen voor vijf jaar als foodhal. Wel als restaurant.’

De partners met die Hulscher de foodhal startte zijn uitgetreden en hij start een nieuwe samenwerking met Maurice Endeman. Zowel binnen als buiten kunnen de ondernemers ongeveer 145 gasten tegelijk placeren. ‘Stel dat we open moeten met 1,5 meter afstand, dan is dit aantal nog steeds haalbaar.’

Asadogrill in de keuken

Het grand café is straks vanaf 12 uur geopend voor lunch, koffie, borrels en diners. Centraal in de open keuken staat een Asadogrill waarop vlees, vis en groente worden bereid.

De Zwarte Silo bestaat uit terras, restaurant en een eventruimte annex vergaderzaal voor een max van 300 personen staand. ‘We kunnen alle ruimtes tegelijk exploiteren met onze open keuken als de spil.’

‘Het bourgondische concept dat we gaan voeren past bij de locatie, een oude silo aan een binnenhaven. Industrieel. Van binnen heeft het pand in de transformatie van foodhal naar restaurant een complete metamorfose ondergaan. Van buiten mag er niets gebeuren.

Groen & Schild architecten – de buren van Hulscher uit de Grijze Silo tekenden voor het interieur.

Terras kaart bij heropening buiten

Als er groen licht komt voor heropening van de horeca voor uitsluitend de terrassen is Hulscher daar op voorbereid. ‘We hebben een beknopte terraskaart opgezet. Om derving te beperken en om de keukenbezetting in toom te houden. Je kent het Nederlandse weer, toch, lacht hij. ‘Deze kaart ziet er ook goed uit, maar als we volledig open mogen kunnen we gasten veel meer laten zien. En daar kijken we enorm naar uit. En qua interieur is binnen ook het grote werk verricht.’

Wat betreft de personele bezetting is De Zwarte Silo nog niet waar ze naar toe willen. ‘Keukenstaf is in orde, in de bediening komen we nog mensen te kort. Je merkt dat iedereen  nu begint te werven en te trekken aan mensen.’