Deventer krijgt foodhal in voormalige graansilo

Deventer krijgt foodhal in voormalige graansilo

Na Amsterdam en Rotterdam krijgt ook Deventer een eigen foodhal. In De Zwarte Silo, een voormalige graansilo op het Havenkwartier van de stad, moet in november 2015 Fooddock de deuren openen. Er is ruimte voor tien vaste, creatieve ondernemers met een passie voor food. Daarnaast is er plek voor ondernemers die flexibel of tijdelijk willen aansluiten.

Op dit moment vindt de sloop en verbouwing plaats. In november 2015 moet de voormalige graansilo aan het Havenkwartier van Deventer ruimte bieden aan zeker tien horecaondernemers. Gerrald Hekman (foto links) van Fooddock zegt momenteel met meerdere ondernemers in gesprek te zijn om ze te bewegen naar De Zwarte Silo te komen, zoals de bijnaam luidt van het uit 1920 daterende complex. ‘Dit moet een creatief foodcourt worden. Voor veel ondernemers is de stap naar een eigen pand te groot. Door samen iets te creëren verklein je de risico’s, en zet je iets unieks neer.’

Terrein aan invalsweg

Volgens Hekman stimuleert de gemeente de ontwikkeling van het Havenkwartier. Op het uitgestrekte terrein aan de invalsweg van de stad, vonden al meerdere events plaats en de eerste horecabedrijven hebben zich er al gevestigd. ‘Dit wordt echt een plek waar je naar toe wilt gaan. Maar omdat we geen Amsterdam zijn, kiezen we voor een steeds variërend aanbod. Zodat de bezoekers steeds wat anders tegenkomen als ze hier zijn.’

Met foodtruck naar binnen

Het uit drie delen bestaande pand wordt om die reden flexibel ingevuld. Eén gedeelte biedt permanent ruimte aan food-ondernemers, in het middelste deel komt een zitgedeelte met open bar die de beide ruimten met elkaar verbindt. De derde ruimte wordt ingericht voor events of mensen die tijdelijk iets willen proberen, met bijvoorbeeld seizoens-producten. ‘Je rijdt er ook zo een foodtruck naar binnen’, schetst Hekman een andere mogelijkheid. Omdat het gebouw aan een oude binnenhaven ligt zal er ook een terrasboot worden neergelegd.

Geflipte kippen

Ondernemers Gijs en Clarissa de Jonge hebben inmiddels interesse getoond in het pand dat te boek staat als industrieel erfgoed. Het duo heeft een jarenlange  horecaervaring en ging recent voor het eerst met een eigen Foodtruck de weg op. Bij Geflipte Kippen kunnen de liefhebbers van kip terecht voor op verschillende manieren bereide biologische kippendijen. ‘Vorig weekend stonden we voor het eerst op een food-festival, Trek in Enschede. Dat was echt een vliegende start. Op een gegeven moment stond er een rij van zeker dertig mensen’, zegt Gijs de Jonge. Hoewel hij nog geen handtekening heeft gezet, is Fooddock voor hem een serieuze optie om het Geflipte Kippen-concept na de zomer een permanente basis te geven. ’s Zomers op food-festivals met onze truck, en de rest van het jaar hier. Dat zie ik zeker wel zitten.’

Food creatievelingen hebben al een vaste plek vanaf zo’n €400 per maand, met een variabele omzettoeslag. Een flexibele aanbieder zal gemiddeld zo’n €85 per dag betalen, afhankelijk van de dag en de duur. ‘We zijn nu nog vooral op zoek naar creatieve ondernemers. Wie interesse heeft kan contact met ons opnemen´, aldus Gerrald Hekman.