Niet alle horecazaken kunnen voorraden in één keer te betalen

Nu de terrassen woensdag opengaan komt de horecabranche weer in beweging, maar helemaal vanzelf gaat dat niet. Groothandels gaan de voorraden soms voorschieten, omdat horecabazen simpelweg niet genoeg geld op hun bankrekening hebben staan.

Dat heeft branchevereniging Samenwerkende Horeca Groothandels Nederland (SHGN) gezegd.

Voorraden aanvullen

Bier, frisdranken, sauzen, sappen: al deze producten zijn tijdens de horecasluiting over de houdbaarheidsdatum gegaan en ondernemers moeten nu al die voorraden in één keer aanvullen, aldus Hans van der Eijk. Hij is eigenaar van horecagroothandel Hocras en bestuurslid van de SHGN. 'Vooral kleinere horecaondernemers kunnen de rekening voor het inkopen van de voorraden niet altijd in één keer betalen.'

Regeling treffen

Maar de meeste horecazaken slagen er wel in hun nieuwe voorraden in één keer te betalen. BNR sprak ook met Cor Jongens, eigenaar van horecagroothandel VHC Jongens. Hij heeft zijn klanten opgeroepen om ook voorraden in te kopen als ze de rekening nog niet kunnen betalen. 'Dan gaan we een regeling treffen. Het is in het belang van iedereen om weer open te gaan en de klanten tevreden te stellen.'

Terrassen open

Cafés en restaurants mogen hun terrassen zoals verwacht vanaf woensdag 28 april weer openen, maar alleen tussen 12.00 en 18.00 uur. Per terras zijn maximaal vijftig gasten toegestaan. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte bekendgemaakt tijdens een persconferentie over versoepeling van de coronamaatregelen.

Aan een tafel mogen maximaal twee mensen zitten, tenzij iedereen tot hetzelfde huishouden behoort. De tafels moeten op 1,5 meter afstand van elkaar staan, tenzij er kuchschermen tussen worden gezet. Gasten krijgen vooraf een checkgesprek, worden geregistreerd en moeten reserveren. Dat laatste mag ook ter plekke, aldus Rutte.

Beperkte openingstijden terrassen

Voor de beperkte openingstijden van de terrassen is volgens Rutte gekozen om de risico’s binnen de perken te houden. ‘Daarmee schrap je de bitterbal en de avondmaaltijd.’ Volgens de demissionair premier is het niet logisch dat mensen zich na 18:00 uur verplaatsen naar pleinen en parken. ‘Want dan zouden we dat nu ook al op hele grote schaal moeten zien.’ Branchevereniging KHN denkt hier anders over.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.