Restaurant by Ron Blaauw in voormalig Garoeda

In het eerder failliet verklaarde Garoeda in Den Haag opent op korte termijn een nieuw restaurant 'by Ron Blaauw'. Richard van Leeuwen gaat er de zaak runnen, Ron Blaauw is er verbonden als culinair adviseur. De naam van het restaurant wordt binnenkort bekend gemaakt.

Het is nog niet bekend wanneer het Haagse filiaal open gaat. 'Dat is vooral afhankelijk van wanneer de containers binnenkomen. Die staan net als veel andere containers vast bij het Suezkanaal.' Hij vergelijkt het restaurant met het eerder geopende Javaanse Meisjes.

Gastrobar Indonesia Den Haag

Garoeda werd aangekocht door De Schone Zaak, een groep investeerders met onder meer Ron Blaauw en Richard van Leeuwen van The Harbour Club.  Op het moment van de aankoop, hadden de ondernemers nog niet besloten dat er een gastrobar by Ron Blaauw in zou gaan komen, vertelt  Blaauw. 'We hebben goed gekeken naar wat daar past. Den Haag is toch de bakermat van het Indonesisch eten. Dus het past om daar een goede Indo in te zetten.' Voorheen zat Indonesisch restaurant Garoeda in het pand, dat is tussen Paleis Noordeinde en het Binnenhof gelegen. Het restaurant ontving tientallen jaren allerlei kopstukken, waaronder politici, en veel mensen die nog in het toenmalige Nederlands-Indië hadden gewoond. Het restaurant werd in het najaar van 2020 failliet verklaard. Dat restaurant moest in 2017 korte tijd de deuren sluiten vanwege slechte hygiene, zo oordeelde de NVWA.

Het pand telt meerdere verdiepingen en krijgt 120 zitplaatsen. 'We willen de keuken beneden. Dat wordt een open keuken', zegt Blaauw.

Ron Blaauw

Ron Gastrobar: Oriental en Indonesia

Het concept van Ron Blaauw’s Gastrobar stamt uit 2013 toen de Amsterdamse chef zijn gelijknamige sterrenrestaurant sloot en een paar dagen later op dezelfde locatie Ron Gastrobar opende. Dit restaurant serveert ‘creatieve gerechten, tegen een prijs van zo’n 15 euro’. Al snel kreeg ook dit nieuwe restaurant in 2013 zijn eerste Michelinster. Inmiddels telt zijn cv een handvol Gastrobars.

Over Ron Blaauw

Blaauw heeft tevens kookstudio Central Station – ‘ons culinaire hart, een plek waar ik nu veel in de keuken sta’- en vijf gastrobars. Verder is Blaauw culinair adviseur bij verschillende horecazaken, richtte hij het Ron Blaauw College op en runt hij samen met zijn adviesteam een consultancybedrijf waarin hij horecaondernemers terug in het zadel helpt. Daarnaast is hij betrokken bij jeu de boules-foodhal Mooie Boules. Hij ontwikkelde voor Mooie Boules meerdere menu’s, variërend van een Indische rijsttafel tot streetfood. Iedere locatie telt meerdere keukens waarin zijn gerechten worden bereid. Daarmee worden overigens twee vliegen in één klap geslagen. De keukens van Mooie Boules doen tevens dienst als bereidingskeuken voor gerechten van Blaauw voor maaltijdbezorger.’