Failliet The Hunting Lodge en Garoeda gekocht door De Schone Zaak

Een groep investeerders die opereert onder de naam De Schone Zaak (oa Ron Blaauw en Richard van Leeuwen van The Harbour Club) heeft inmiddels tien bedrijven aangekocht. Deze zaken worden weer verpacht tegen vijf procent van de omzet.

Ze kochten de failliette bedrijven The Hunting Lodge en Garoeda. Daarnaast zocht de groep contact met Ingrid van Eeghem. Na een onderhandelingsperiode werd ook dit restaurant aangekocht. Welke nog meer?

Naast de tien definitieve aankopen zijn de ondernemers met andere locaties zo goed als rond en met nog een aantal bedrijven worden op dit moment intensieve gesprekken gevoerd.

Verpachten tegen vijf procent van de omzet

Onder de aankopen van De Schone Zaak zit ook Garoeda in Den Haag, de Uitkijk in Bloemendaal en het eerder failliet gegane The Hunting Lodge in het Gelderse Rozendaal. Het pand van De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven wordt nog deze zomer heropend als een Harbour Club. Andere aankopen zijn: De Scheuter in Leende, Xin Fushion in Arnhem en Du Commerce in Nijmegen.

De Schone Zaak wordt gedragen door vier bestuurders: financieel adviseur Maikel Lindewegen, topkok Ron Blaauw, horecamakelaar Michael Klaassen en medeoprichter van The Harbour Club, Richard van Leeuwen. Wouter Verkerk heeft zijn bestuursfunctie neergelegd vanwege tijdgebrek.

De oprichters hebben augustus 2020, midden in het coronajaar, de handen ineen geslagen en De Schone Zaak opgericht. Samen met een handjevol andere horecaondernemers. Met als doel in de kern gezonde bedrijven te kopen die door corona in zwaar weer belandden of failliet zijn gegaan. De zaken worden na aankoop verpacht, tegen 5 procent van de omzet.

Richard van Leeuwen
Richard van Leeuwen

De bestuurders laten weten dat de aankopen wat hen betreft stuk voor stuk topzaken in spe zijn. ‘De Schone Zaak levert de locaties compleet op: inclusief formule en volledig nieuw inventaris. Ook begeleiden we de nieuwe pachters, die we overigens zorgvuldig selecteren,’ aldus de mannen achter De Schone Zaak.

De betrokken pachters zeggen dat het in eerste aanleg bijna te mooi klinkt om waar te zijn. ‘Zonder investering een zaak op een toplocatie mét bewezen formule. En dat zonder een euro schuld. Het is aan ons om ons te bewijzen als de horeca weer open mag, maar De Schone Zaak doet wat het belooft.’ Pachters hebben één inbrengverplichting en dat is de huurborg (doorgaans 3 maanden).

Aangekocht door De Schone Zaak

The Hunting Lodge in Rozendaal
Deze zaak heropent in juni of jul 2021. De naam blijft gehandhaafd, het concept wordt dat van de bistrobar van Ron Blaauw. Het wordt een brasserie; laagdrempeliger dan het restaurant voorheen was. Nieuwe pachters zijn Thijs van Gastel en Frank Goossens. Ook verantwoordelijk voor Bistrobar Berlin en Bistrobar Bankoh in Nijmegen. Ook hier werken de ondernemers samen met Ron Blaauw. Van Gastel bezit daarnaast in dezelfde stad ook nog twee cafés: De Fuik en Bas Café.

De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven
Heropent in de zomer van 2021 als Harbour Club

Du Commerce in Nijmegen
Is na aankoop verpacht aan Jöel Nunes Xavier de Medeiros en Niels van der Hoop. Zij runnen de zaak sinds 1 februari 2021 onder de naam Du Commerce. De twee zijn tevens mede-eigenaar van de nieuwe horecazaak Holt aan de Houtstraat in Nijmegen (voorheen Prikkels). Joel is ook mede-eigenaar van De Opera in Nijmegen.

De Scheuter in Leende
Mathieu Faasen en Linda Rovers (voorheen Café Usine in Eindhoven) gaan hier starten met Cucina Basta (all you can eat, Italiaans, 29,50 euro per couvert) en Gusto Bar.

Garoeda in Den Haag
Dit wordt een Ron Gastrobar Indonesia.

De uitkijk in Bloemendaal

Daarnaast gaat het om twee bedrijven in Eindhoven.

Werkwijze Schone Zaak

‘Wij kopen aan, en de zaak wordt daarna tegen vijf procent van de omzet verpacht. Niks meer, niks minder,’ zegt een van de bestuurders van De Schone Zaak, Maikel Lindewegen. ‘De pachters zijn volledig vrij. Wij kunnen alleen maar ingrijpen als er structureel verliezen worden gerealiseerd. Dit omdat we ook voor alle leveranciers een model willen laten ontstaan waarbinnen praktisch geen risico voor wie dan ook bestaat.’ De Schone Zaak heeft wel te allen tijde financiële inzage. Ook worden er in het collectief stevige kortingen afgesproken met groothandels, toeleveranciers en brouwers. Investeren doet De Schone Zaak uit eigen middelen, met behulp van leveranciers.

‘Beter dan bankfinanciering’

‘We adviseren en monitoren op afstand de pachter, voorzien in de juiste adviezen en voorkomen hierdoor misstanden en risico op nieuwe schuldposities. Iedereen is hierbij gebaat en wij merken nu al dat ondernemers zich bij ons aanmelden omdat het model beter past dan bankfinancieringen. Waarom zou je je nek bij banken of financiers in de strop steken om de komende 10 jaar hogere kapitaallasten te hebben dan de pachtafdracht aan het fonds?’

‘Bij banken of financiers wordt altijd hoofdelijkheid gevraagd of bijvoorbeeld een inschrijving op je huis zodat de overwaarde als zekerheid dient. Dit moet je maar willen en rekenmodellen laten duidelijk zien dat je bij ons ook op de lange termijn voordeliger uit bent zonder al deze risico’s. En mocht je na bijvoorbeeld 12 jaar iets anders willen dan kun je als pachter gewoon de onderneming verkopen.’