Roompot opent nieuw Qurios park vol duurzame oplossingen

Roompot opent nieuw Qurios park vol duurzame oplossingen

Roompot opent een gloednieuw Qurios park in Callantsoog, Noord-Holland. Roompot nam de bescheiden keten in 2020 over, toen waren er vier Qurios parken operationeel en twee Nederlandse parken in aanbouw. In de nieuwe parken wordt veel aandacht besteed aan duurzaamheid.

Het eerste Qurios park opende in 2016 in Bloemendaal, daarna volgden parken in Zandvoort, Ameland en aan het Grevelingenmeer. In de zomer van 2020 nam Roompot de keten over. Op dat moment had Qurios deze vier parken operationeel en nog vijf in aanbouw in Nederland, Frankrijk en Portugal. De twee Nederlandse parken in aanbouw zijn Callantsoog, dat in de kop van Noord-Holland op 1 juni opende voor gasten, en Gulpen dat in juli 2021 opengaat.

Roompot werd op haar beurt in juni 2020 gekocht door het Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR, wat de groei die al was ingezet een verdere boost gaf. KKR (Kohlberg Kravis Roberts) was eerder in Nederland eigenaar van onder meer Hema en Bilderberg. Die laatste werd in 2017 verkocht aan een consortium van Singaporese en Duitse investeerders.

Over Qurios

Qurios Holiday Retreats verzorgde in 2019 270.000 gastnachten, voornamelijk voor trouwe Nederlandse (49%) en Duitse (45%) gasten. In 2020 staan drie Qurios parken in de Zoover top 10 ‘beste vakantieparken van Nederland’. Alle locatie hebben een Gouden GreenKey certificering.

Een duurzaam park

Qurios wil haar parken zo duurzaam mogelijk bouwen, waarbij de ruim 80 duurzaamheidseisen van Green Key het uitgangspunt vormen. Bij de bouw wordt zoveel mogelijk gekozen voor duurzame bouwmaterialen, in de operatie wordt zoveel mogelijk gewerkt met Nederlandse producten zodat de ecologische voetafdruk minimaal blijft.

Dankzij slimme meters monitort het park het energieverbruik en kan waar nodig bijsturen. Op tekening stond in 2018 een volledig gasloos concept. Maar omdat de vraag naar elektra in de regio groter is dan het stroomnetwerk aankan, kiest Qurios in Callantsoog voor een alternatief in de vorm van biopropaan, dat wordt geproduceerd uit 100 procent duurzame grondstoffen. De hernieuwbare grondstoffen van biopropaan bestaan voor zo’n 88 procent uit afval en voor 12 procent uit hernieuwbare plantaardige oliën, die ook afkomstig zijn uit gecertificeerde plantages.

Tijdens de ontwikkelfase viel het verhaal op van twee bijzondere partijen die zich duurzaam inzetten in de regio. De familie Huiberts uit Sintmaartensvlotbrug gooide het roer jaren geleden al om en teelt uitsluitend nog biologische bloembollen. Het bodemleven op hun boerderij is hierdoor helemaal hersteld en daardoor is de keuze voor het bollenveld van Qurios Callantsoog snel gemaakt.

Een ander initiatief vond men bij de jongens van Wilder Land. Zij zaaien graag onkruid bij de boer ter bevordering van de Nederlandse biodiversiteit. Zij zaaiden voor Qurios Callantsoog ook een veld vol bloemen, dat straks het walhalla wordt voor bijen en vlinders. Maar ook maken ze hier heerlijke kruidenthee van. Het park ging ook met Wilder Land een samenwerking aan en biedt zijn gasten een verfrissend welkom met thee uit de nabije natuur.

Vijf types lodges

De 92 sea lodges bieden plaats aan 4 tot 6 gasten en hebben allemaal een zithoek, eethoek, smart-tv, keuken en een veranda met loungeset. Gratis wifi is er uiteraard, net als vloerverwarming, minstens twee slaapkamers en een badkamer, of meer afhankelijk van de grootte van de woning. Op het park zijn in totaal vijf types sea lodges, waarvan twee aangepast voor mindervaliden.