Booking.com betaalt loonsteun terug na ophef over bonussen

Booking.com betaalt loonsteun terug na ophef over bonussen

Booking.com gaat de coronasteun die het bedrijf kreeg, terugbetalen aan de Nederlandse overheid. Vorige week ontstond grote ophef nadat duidelijk werd dat Booking.com miljoenen aan bonussen uitkeert aan de top, terwijl het terwijl het vorig jaar een beroep deed op de NOW-coronaregeling. Die is bedoeld om bij groot omzetverlies toch de loonkosten te kunnen doorbetalen.

'We hebben het debat in de Nederlandse samenleving van de afgelopen dagen op de voet gevolgd, nemen dit uiterst serieus, en hebben oog voor de gevoeligheid van dit onderwerp', zegt Booking.com in een verklaring.

'De vraag of we de NOW-subsidie zouden terugbetalen heeft altijd op tafel gelegen, maar was voor Booking.com een afweging voor wanneer we financieel in stabieler vaarwater zouden komen.'  De praktische details van de terugbetaling van de coronasteun worden in overleg met het ministerie van Sociale Zaken ingevuld, aldus het bedrijf. Ook in andere landen gaat de onderneming steun terugbetalen. In totaal gaat het om zo'n 110 miljoen dollar, voor verschillende overheden.

Booking.com: 64 miljoen steun in Nederland

Het Nederlandse bedrijf zag door de coronacrisis het aantal hotelboekingen drastisch dalen en was genoodzaakt miljarden te lenen. Om door de crisis te komen zocht Booking ook steun bij overheden. Nederland was daarbij goed voor dik 64 miljoen euro. Verder sneed het bedrijf stevig in zijn personeelsbestand, waarbij duizenden banen verdwenen.

Toch wil Booking zijn topbestuurders bij elkaar zo'n 28 miljoen euro aan bonussen geven over 2020, voornamelijk in aandelen. Veel partijen in de Tweede Kamer wilden vervolgens weten of het mogelijk was het steungeld terug te vorderen, of in ieder geval dat bedrag dat aan bonussen wordt uitgekeerd. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) liet weten bereid te zijn te gaan praten met Booking.com over vrijwillige terugbetaling van de coronasteun. Hij zei geen mogelijkheid te zien om geld terug te vorderen.

'Ongehoord dat ze liever steun terugbetalen dan bonussen'

KHN-voorzitter Dirk Beljaarts heeft zijn bedenkingen. 'De conclusie is eigenlijk dat de hoteliers nu de bonussen betalen in plaats van hoteliers én belastingbetalers. Het is toch werkelijk ongehoord dat ze nog liever de steun terugbetalen dan afzien van bonussen uitkeren. En dat in zo een periode', aldus de voorman van de branchevereniging op social media.