Evenementenorganisaties trekken samen op in kort geding tegen overheid

Evenementenorganisaties trekken samen op in kort geding tegen overheid

Zo'n 30 festival- en evenementenorganisaties zoals Paaspop, Apenkooi, Par-T en F1 Dutch Grand Prix Zandvoort sluiten zich aan als mede-eiser bij het kort geding dat ID&T aanspant tegen de overheid naar aanleiding van de nieuwste coronarestricties.

Naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen heeft festivalorganisator ID&T, bekend van onder andere Mysteryland, Milkshake en Decibel Outdoor, vrijdagavond bekendgemaakt een kort geding aan te spannen tegen de overheid. Vandaag maken zij bekend dat ruim 30 andere partijen, waaronder de organisatoren achter onder andere Paaspop, DGTL, 7th Sunday, F1 Dutch Grand Prix Zandvoort, Zwarte Cross, Lakedance, Het Amsterdams Verbond, Hullabaloo Festival en LatinVillage, zich hierbij aansluiten als mede-eiser.

De partijen zijn het niet eens met de onlangs genomen beslissing van het kabinet om ongeplaceerde publieksevenementen categorisch te verbieden en zien de beslissing als onzorgvuldig voorbereid en onjuist. De verenigde organisatoren vragen aan de voorzieningenrechter bij wijze van voorlopige voorziening toestemming om publieksevenementen die voldoen aan de Fieldlab voorwaarden toe te staan. Deze voorwaarden voor het organiseren van een veilig evenement, zonder 1,5 meter-afstand, zijn opgesteld aan de hand van gedegen onderzoek en de uitvoerige experimenten die Fieldlab Evenementen eerder dit jaar hebben uitgevoerd en zijn tevens onderschreven door het kabinet.

Ritty van Straalen, ceo van ID&T: 'We zijn de afgelopen dagen overweldigd door steunbetuiging vanuit onze bezoekers, artiesten en partners. Dat zoveel partijen uit de markt zich bij ons aansluiten, geeft goed weer wat de impact is op de hele publieksevenementenbranche.'

Financiële risico's

Imre van Leeuwen, algemeen directeur bij F1 Dutch Grand Prix Zandvoort: 'Ook als grootschalig sportevenement hebben wij te maken met een lange aanlooptijd en grote financiële risico’s. Het is daarnaast voor ons internationaal niet uit te leggen dat we minder dan drie weken voor aanvang van het evenement pas duidelijkheid hebben over de voorwaarden waaronder we het evenement kunnen organiseren. Het is extra zuur dat we straks, ondanks het goede werk van Fieldlab Evenementen én de hoge vaccinatiegraad die Nederland bereikt heeft, ondanks dat het veilig kan, mogelijk niet in staat zijn om er voor het oog van de wereld een groot succes van te maken.'

Joop Soree, ceo van The Event Warehouse, organisator van o.a. Paaspop en WiSH Outdoor: 'Wij sluiten ons aan bij ID&T en het op handen zijnde kort geding vanwege de enorme (financiële) consequenties die de ontstane onduidelijkheid met zich meebrengt. We moeten weten waar wij, en de evenementenbranche aan toe zijn.'

Partijen die zich hebben aangesloten zijn: 24-uurs Solexrace, 4PM Entertainment, A Venue Events, Absolutely Fresh, Apenkooi, Apex Event Productions, BeetjeDansen Events, BZB, Chasing the Hihat, De Wijze Uil, E&A, Elevations Events, Feestfabriek, First Vision, HockeyLoverz, Intents Events, Life Over Future, Minority Events, Nomads, One of the Guys, Par-T, Paaspop, Rebirth Events, Rotterdam Dance Parade, Sensation Events, Sportvibes, Thuishaven Events, Toffler, Trees of Live, UDC en ZeeZout.

Meer kort gedingen

Dit kort geding met 30 mede-eisers is niet het eerste kort geding dat ondernemers aanspannen tegen de overheid. In juli 2020 spande KHN al een kort geding aan om af te dwingen dat toen de coronamaatregelen voor de horeca zouden worden versoepeld. De rechter deed in dat geding geen uitspraak maar gebood beide partijen toen opnieuw in overleg te gaan. In oktober 2020 spande een groep van ruim 60 horecaondernemers onder leiding van de Haagse bodega De Posthoorn een kort geding aan tegen de staat om de dan geldende lockdown op te heffen. Hier wees de rechter alle vorderingen af.

In maart 2021 maakte KHN opnieuw de gang naar de rechter om de overheid middels een kort geding te dwingen zo snel mogelijk de aanvulling op de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) uit te betalen. Maar de brancheorganisatie werd niet-ontvankelijk verklaard. Volgens de kortgedingrechter in Den Haag horen vorderingen thuis bij de bestuursrechter en behandelde de kwestie daarom niet inhoudelijk.

Over ID&T

ID&T is in 1992 opgericht in Nederland door onder meer Duncan Stutterheim en organiseert circa 70 evenementen per jaar in tientallen landen. In 2014 werd het bedrijf verkocht aan het Amerikaanse SFX. Stutterheim ontpopte zich daarna als vastgoedinvesteerder, met onder meer belangen in de Westergasfabriek en de A'dam Toren in Amsterdam.

Onder de ID&T-groep vallen onder meer de bedrijven b2s, ID&T Events, Q-dance, Monumental (Awakenings), Air Events, Art of Dance en VD Events en evenementen als Mysteryland, Amsterdam Open Air, Vunzige Deuntjes Festival, Thunderdome, Defqon.1 Weekend Festival, Awakenings, Decibel Outdoor en Masters of Hardcore. Met haar evenementen trekt de ID&T-groep ruim 1,5 miljoen bezoekers per jaar. Onderdeel van de ID&T-groep zijn tevens Platinum Agency en Most Wanted DJ-agency, de twee grootste hard dance agencies in de wereld, en management agency Headliner Entertainment.