Jermain de Rozario* over tweede restaurant Mencoba

Jermain de Rozario* over tweede restaurant Mencoba

Sterchef Jermain de Rozario van restaurant De Rozario opende recent de deuren van restaurant Mencoba. Nu een Oosters eetcafé, maar met regelmaat wordt een uitstapje gemaakt naar een tijdelijk ander concept. 'Zo kan het best zijn dat we in de winter een maandlang eetcafé Het Suupke heten, en alleen maar soepen op de kaart hebben staan', zo vertelt ondernemer en chef De Rozario.

Mencoba betekent uitproberen in het Indonesisch. 'Leuke aan uitproberen is dat we kunnen spelen met het concept en de kaart. Door tijdelijk om te schakelen naar een ander concept, leer je ook je medewerkers schakelen: opnieuw inkopen, nieuwe gerechten kennen, een nieuwe kaart maken en tijdelijk een hele andere werkwijze in de keuken. Dus als je een maand lang een soepconcept bent, dan leert het keukenteam echt soep maken, hetzelfde als je tijdelijk een vegan concept neerzet in Mencoba.

Leerschool voor jonge talenten

Die tijdelijke uitstapjes ziet De Rozario als een leuke uitdaging, maar ook als een leerproces voor het team. En dat laatste is eigenlijk het belangrijkste in zijn nieuwe concept. Mencoba kan omschreven worden als een leerschool voor jonge talenten, en tegelijkertijd een kweekvijver voor nieuw talent. 'Een plek waar jongeren fouten mogen maken. Deze zaak is geen prestigekwestie, ik wil er echt een stukje goeddoen.'

Uitwisseling medewerkers

Team Mencoba wordt aangestuurd door medewerkers van sterrestaurant De Rozario. 'Eens in de week wordt een medewerker van De Rozario ingeroosterd in restaurant Mencoba. 'Dit is natuurlijk de voormalige locatie van De Rozario, dus voor onze medewerkers voelt het een beetje als thuiskomen. Iemand vanuit de bediening, of de keuken brengt dan zijn of haar skills over. Zo krijg je ook echt het gevoel dat je het met elkaar doet. Voor de mensen van De Rozario is het leuk om wekelijks een uitstapje te maken naar een bedrijf met een hele andere dynamiek waar ze veel van hun ervaringen en lessen over kunnen brengen aan nieuwe medewerkers.'

Kleine toegankelijke kaart

Gasten kunnen in de nieuwe zaak een kleine en toegankelijke kaart verwachten, waar Aziatische invloeden de boventoon voeren. 'Van een rendangkroketje tot een carpaccio van kingfish. Maar ook gerechten zoals een kreeftensoep die gasten zelf kunnen upgraden met nog luxere ingrediënten en fijne wijnen van de sommelier van De Rozario. 'De Rozario en Mencoba kopen gezamenlijk in, dus je kan wat meer kruisbestuiven en werken met hele producten.'

Zitplaatsen

Mencoba telt 48 zitplaatsen. De gemiddelde besteding ligt er op 30 euro. In de weekenden worden er dubbele shifts gedraaid. Het restaurant is geopend van donderdag tot en met zondag. Restaurant De Rozario op de nieuwe locatie is sinds de heropening ook een extra dag dicht. 'Aandacht is mijn keyword sinds de coronacrisis. Zo kan ik mijn team meer rust geven, wil mijn mensen zo lang mogelijk bij me houden. Ik wil dat het bij mij fijn en gezellig is.'

Toekomst

De Rozario vertelt veel vertrouwen te hebben in de toekomst. 'Beide zaken lopen goed.' De coronacrisis was een financiële aderlating, 'maar de toekomst ziet er weer zonnig uit.'