Partnership Mews en Hotels for Trees helpt hotellerie verder verduurzamen

Partnership Mews en Hotels for Trees helpt hotellerie verder verduurzamen

Stichting Hotels for Trees is mei 2021 opgericht om een concrete bijdrage te leveren aan een groenere hotelwereld. Voor iedere dag dat een hotelgast ervoor kiest om een kamerschoonmaak over te slaan wordt een boom geplant. Hotel for Trees heeft een partnership gesloten met Mews.

Mews, het marktleidende cloud-based property management system (PMS), is enthousiast over het partnership. 'Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van ons mvo-programma, en we zijn ontzettend enthousiast over onze partnership met Hotels for Trees op dit vlak', zegt Matthijs Welle, ceo van Mews.

'We waren al een tijdje op zoek naar programma’s die een tastbare impact hebben en de simpliciteit en transparantie van dit concept vielen ons echt op. We kijken er dan ook naar uit de komende jaren samen veel bomen te gaan planten.'

Hoe werkt het?

Gasten boeken een meerdaags verblijf bij een hotelpartner van Hotels for Trees. Tijdens dit verblijf hangen de gasten een of meerdere dagen de unieke Hotels for Trees deurhanger aan de deurklink van hun kamer. Het hotel slaat op deze dagen de kamerschoonmaak over en rapporteert het totaal aantal niet schoongemaakte kamers diezelfde avond nog in een portal op de website.

Hotels for Trees rekent op basis van deze aantallen af met de hotels en zorgt er met hulp van Trees for All voor dat het gedoneerde bedrag geïnvesteerd wordt in bebossingsprojecten in binnen- en buitenland. Voor de uitvoering van de bebossingsprojecten werkt Hotels for Trees samen met de in 1999 opgerichte Stichting Trees for All.

500 nieuwe bomen

Om de start van het partnership te vieren, heeft Mews direct 500 nieuw te planten bomen gedoneerd. Hiernaast werkt het product team van Mews aan een integratie van de Hotels for Trees propositie in de verschillende modules van het Mews hospitality platform. Het huidige 'offline' systeem met deurhangers werkt al goed, maar deze integratie zal ervoor zorgen dat gasten nog makkelijker kunnen meedoen, waarbij de hotels zelf de boel nog eenvoudiger kunnen administreren. Totdat de integratie af is, doneert Mews nogmaals 100 bomen per maand.

1 miljoen bomen per jaar

'Het is een win-win-win voor gasten, hoteliers en de planeet,' zegt Floris Licht, oprichter en chief Tree Planting Officer bij Hotels for Trees en general manager van Novotel Schiphol. 'Hotels besparen gemiddeld tussen de €3 tot €5 als een gast ervoor kiest de tussentijdse schoonmaak over te slaan in ruil voor het planten van een boom. Een hotel met 100 kamers en 60 procent bezetting waarbij 25 procent van de stayovers hiervoor kiest, draagt op jaarbasis meer dan 2500 bomen bij aan dit concept, waarbij er ook nog eens rond de 10.000 euro aan kosten wordt bespaard. Ons doel is vanaf 2025 meer dan 1 miljoen bomen per jaar te planten.'

Hotel Jakarta

Op de huidige lijst van deelnemers aan Hotels for Trees staan Mews partners zoals FINCH - boutique hotel, The Florian, The James, Le Marin Hotels Rotterdam en beide locaties van Skotel welke onderdeel zijn van Hotelschool The Hague. Hiernaast heeft WestCord Hotels haar meest duurzame Hotel Jakarta Amsterdam bij dit initiatief aangesloten.

'We zijn erg enthousiast over onze deelname aan dit zeer laagdrempelige, concrete en transparante initiatief dat volledig aansluit bij de manier waarop wij ons hotel runnen', zegt Nico Evers, general manager van Hotel Jakarta Amsterdam by Westcord.

'Het geeft gasten een goed gevoel als ze weten dat ze een positieve bijdrage leveren, hoe klein deze bijdrage ook mag zijn. Het betekent ook dat wij de resterende kamers sneller klaar zullen hebben voor onze nieuwe gasten en kunnen besparen op energiekosten, linnen, water en schoonmaakmiddelen.'