Neni krijgt tweede restaurant in Amsterdams hotel

Neni krijgt tweede restaurant in Amsterdams hotel

Het Israelische restaurantconcept Neni krijgt met een pop-up van een jaar een tweede locatie in Amsterdam. In 2018 opende een groot restaurant aan het Stadionplein, nu komt er een kleiner restaurant in een hotel bij. Beide restaurants zijn eigendom van Ronald Huiskamp, die het concept middels franchise naar Nederland haalde.

De tweede Amsterdamse vestiging van Neni komt in hotel The Lancaster aan de Plantage Middenlaan, onderdeel van Eden Hotels. Dat hotel had een eigen restaurant, The Birdhouse, wat in 2018 opende. In mei 2020 sloot het als gevolg van corona permanent.

Ronald Huiskamp was met zijn conceptontwikkelingsbureau H-Hospitality verantwoordelijk voor de opzet van The Birdhouse. Na de sluiting gebruikte hij de keuken van dat restaurant als dark kitchen voor bezorgen. Het al een tijdje in gebruik voor zowel bezorg- als afhaallocatie van Neni.

Nu komt daar een volgende stap bij door in het nieuwe jaar ook gasten binnen te ontvangen. Er staat al een voltallig keukenteam en het interieur (door hemzelf ontworpen en relatief nieuw) voldoet voorlopig prima. ‘In eerste instantie gaan we het vanaf januari een jaar doen als pop-up', laat Huiskamp weten. ‘Als het bevalt blijven we langer, dan gaan we nog wel wat investeren in het interieur.’

Het restaurant in The Lancaster is klein in vergelijking met het restaurant bij het Olympisch Stadion. Dat meet 1100 vierkante meter en biedt plek aan 230 couverts plus een bar en private dining. Van het hotel van Eden huurt Huiskamp 200 vierkante meter met 80 couverts. 'Het is niet letterlijk in het hotel, het zit ernaast en heeft een eigen ingang.'

Meer restaurants

Huiskamp is van huis uit conceptontwikkelaar, maar zit ook al jaren aan de exploitatiekant. In 2016 opende hij in Amsterdam Arles, een Franse bistro en dus in 2018 Neni Amsterdam.

Naast het opzetten van de tweede, tijdelijke Neni, is Huiskamp bezig met nog twee restaurants. In het Utrechtse complex Wonderwoods, wat in 2024 opent pal naast het centraal station in de stad, komen woningen, kantoren een restaurant met daktuin. De invulling is nog niet concreet, maar Huiskamp gaat daar een concept neerzetten. Ook in Rotterdam ontwikkelt hij een restaurant. Locatie en invulling daarvan zijn nog niet volledig zeker.

Over Neni

Neni is een Israëlische restaurantketen met Oostenrijkse roots die een oost-mediterrane keuken voert en de vibe van Tel Aviv wil uitstralen. De groep is eigendom van de family Molcho, de naam zijn de initalen van de vier zonen van oprichter en gerechtenontwikkelaar Haya Molcho: Nuriel, Elior, Nadiv en Ilan.

Op dit moment zijn er 11 Neni-restaurants in vooral Europese steden. Naast Amsterdam en Tel Aviv zijn dat Berlijn, Hamburg, Keulen, Parijs, München, Zürich (2), Mallorca en Wenen. De eerste was op de markt in Wenen, de tweede in Amsterdam wordt nummer 12.