Too Good To Go redt 10 miljoen Nederlandse maaltijden in vier jaar

Too Good To Go redt 10 miljoen Nederlandse maaltijden in vier jaar

Nog geen 4 jaar na de start in Nederland is via het platform Too Good To Go in Nederland de 10 miljoenste maaltijd van de verspilling gered. Sinds de start zijn zo'n 5000 horecabedrijven en winkels aangesloten en strijden ruim 2,5 miljoen Nederlandse gebruikers mee tegen voedselverspilling.

Geertje Zeegers, country manager bij Too Good To Go Nederland over het bereiken van de mijlpaal van 10 miljoen geredde maaltijden: ‘Iedere geredde maaltijd is er één die op een bord belandt in plaats van in de prullenbak. Zo kijk ik daar altijd naar. Dat dit vandaag al 10 miljoen keer gebeurd is, maakt me ongelofelijk trots!’

De 10 miljoenste maaltijd werd op 9 november van de verspilling gered. Dat staat gelijk aan een CO2-besparing van zo'n 25.000.000 kg (schatting gebaseerd op basis van gegevens van de EPA - United States Environmental Protection Agency).

Too Good To Go, 's werelds grootste app tegen voedselverspilling, lanceerde in januari 2018 in Nederland het platform waar ze winkels met overgebleven eten koppelen aan consumenten. Eerder kondigde Too Good To Go al aan de app ook open te stellen voor voedingsproducenten met overgebleven producten. Diverse producenten maakten hier dit jaar gebruik van.

van 200.000 naar 10 miljoen

Na de lancering begin 2018 werden in het eerste jaar 200.000 maaltijden gered en sprak de initiatiefnemer in Nederland Joost Rietveld de ambitie uit in jaar twee een miljoen maaltijden te redden. Die mijlpaal werd na anderhalf jaar al gehaald.

Begin dit jaar werd bekendgemaakt dat in de eerste 3 jaar liefst 6 miljoen maaltijden werden gered, nog geen 10 maanden later zijn het er al 10 miljoen, wat betekent dat sinds januari dit jaar  400.000 maaltijden per maand zijn verkocht via het platform. Dat tempo werd in 2020 al ingezet, in heel 2020 werden 3,6 miljoen maaltijden gered, 300.000 per maand. Dat was mede door de lockdown, toen het platform ook beschikbaar was voor het verkopen van afhaalmaaltijden op bestelling.

Met Too Good To Go kunnen aanbieders (horeca, verswinkels en tegenwoordig ook producenten) zogeheten Magic Boxen verkopen. Die boxen worden voor een vaste prijs verkocht en de koper moet hem zelf komen halen. De aanbieder vult de ‘box’ (wat feitelijk een papieren zak is) met verse gerechten en producten die anders aan het eind van die dag weggegooid zouden worden.

Onder de ruim 5000 aangesloten partners zijn zo'n 500 horecabedrijven, laat Too Good To Go weten. Ongeveer de helft daarvan is een (afhaal-) restaurant.