Massale toeloop op winkels en restaurants in Duitse grensgemeenten

Massale toeloop op winkels en restaurants in Duitse grensgemeenten

De burgemeesters van de regio Viersen aan de Duitse kant van de grens bij Venlo doen een dringende oproep aan Limburgers om weg te blijven.

Nederlanders langs de grens trekken sinds de lockdown massaal richting Duitsland om boodschappen te gaan doen, te gaan eten of vertier te zoeken, tot verdriet van de Duitse inwoners en burgemeesters. Die vrezen dat daardoor de omikronvariant van het coronavirus nog sneller om zich heen grijpt.

De inwoners van de Duitse grensgemeenten zien met lede ogen aan hoe grote aantallen koopjesjagers en dagjesmensen uit Limburg hun dorpen en steden bezoeken, aldus de burgemeesters in de grensstreek. In een gezamenlijke oproep, die werd verspreid door de Kreis (regio) Viersen, vragen de burgemeesters aan Nederlanders om thuis te blijven of alleen te komen als het dringend is. 'Ga alsjeblieft alleen maar de grens over als het niet anders kan', zei bestuurder Andreas Coenen van Viersen.

Ook oproep België om toeloop grensgemeenten

Nederlanders die desondanks komen shoppen of in restaurants gaan eten, moeten zich houden aan de maatregelen die in Duitsland gelden, waarschuwen de burgemeesters. Dat wil zeggen: ze moeten gevaccineerd of genezen zijn en dat kunnen aantonen. Om die reden zal in de Duitse grensregio de controle op naleving van de regels door Nederlanders verscherpt worden.

'De omikronvariant baart ons grote zorgen', zei burgemeester Kalle Wassong van Niederkrüchten, vlak over de grens bij Roermond. 'Ik hoop dat we zorgzaam met elkaar omgaan en op die manier erger voorkomen.'

De oproep van de Duitse burgemeesters volgt op die van de gouverneur van Antwerpen. Gouverneur Cathy Berx verzocht Nederlanders dringend niet naar België uit te wijken voor hun kerstinkopen en restaurant- of cafébezoek. Ze vreest dat de massale komst van Nederlanders het coronavirus in de kaart zal spelen. Dan dreigt ook voor België opnieuw een lockdown, waarschuwde ze.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.