Nederlanders gaan nu in Duitsland uiteten

Nederlanders gaan nu in Duitsland uiteten

Nederlanders gaan nog steeds graag de grens met Duitsland over om daar in een restaurant te eten. Dat horen de burgemeesters van Nederlandse grensgemeenten van hun Duitse collega's. Daarom roepen de voorzitters van de veiligheidsregio's Gelderland-Midden en Noord- en Oost-Gelderland hun inwoners vrijdag nog eens dringend op om thuis te blijven.

'Beperk alle reisbewegingen, ook van en naar Duitsland', aldus Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn en Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem.

In Duitsland is de horeca gewoon geopend. Er gelden de gebruikelijke coronarichtlijnen en bezoekers moeten hun gegevens noteren. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar een groot deel van Nederland aan grenst, mogen Nederlanders maximaal 24 uur verblijven zonder speciale maatregelen als een meldplicht of een recente negatieve coronatest.

'Burgemeesters van Nederlandse grensgemeenten zoals Winterswijk zien nauwelijks nog Duitse bezoekers. Maar er gaan nog veel Nederlanders in Duitsland uit eten', aldus de voorzitters van de twee veiligheidsregio's, die samen 37 gemeenten omvatten. 'Het aantal besmettingen aan beide zijden van de grens loopt op. Als we willen dat de zorg het aan blijft kunnen en als we een volledige lockdown willen voorkomen, is iedereen aan zet. Blijf toch zoveel mogelijk thuis', waarschuwen Heerts en Marcouch.

'Restaurants moeten weer open kunnen'

Restaurants die zich aan de coronamaatregelen houden, zouden gewoon weer open moeten kunnen. Dat vindt de grote meerderheid van de ruim 2400 deelnemers aan een onderzoek van Hart van Nederland.

Sinds 13 oktober moeten alle cafés en restaurants in Nederland dicht blijven voor in ieder geval vier weken. In het voorjaar, toen het coronavirus net was uitgebroken, was dat ook al het geval. Een ramp voor horecaondernemers.

Desgevraagd vindt 77 procent het een goed idee om horecazaken weer te openen - mits zij zich aan de coronaregels houden. Een vijfde van de mensen vindt dat een slecht idee en wil de restaurants voorlopig gesloten houden.

Zestig horecaondernemers wilden dat hun restaurants per direct weer open konden en stapten naar de rechter. Het kort geding van de ondernemers vond vorige week plaats. Iets meer dan 60 procent van de Nederlanders steunde de horecabazen daarin. De rechter besliste echter dat de deuren gesloten moeten blijven.