Virologen dringen aan op sluiting 20.00 uur voor horeca België

Virologen dringen aan op sluiting 20.00 uur voor horeca België

Het Overlegcomité van de zes regeringen in België staat opnieuw voor een besluit over nieuwe coronamaatregelen, negentien dagen na het vorige. Virologen dringen aan op het verder vervroegen van de sluitingstijd van de horeca naar 20.00 uur en maatregelen tegen drukte in winkelstraten.

2,5 week geleden werden de scholen vervroegd voor de kerstvakantie gesloten en werd de mondkapjesplicht uitgebreid tot kinderen vanaf 6 jaar. Ook moest de horeca om 23.00 uur dicht en werd thuiswerken voor vier dagen per week verplicht.

Sindsdien is de deltavariant in het land, getuige de dalende besmettingscijfers en ziekenhuisopnames, op zijn retour. Maar nu dreigt de omikronvariant roet in het eten te gooien.

Boosterprik

In het land worden als een razende herhalingsprikken gezet in de hoop de opkomst en verspreiding van de nieuwe, uiterst besmettelijke coronamutant te drukken; in Vlaanderen heeft al een derde van de bevolking een booster gekregen.

Geen steun voor keiharde maatregelen zoals in Nederland

België heeft nog speling als het over de capaciteit op de ic-afdelingen gaat en veel steun voor keiharde maatregelen als in Nederland is er niet.

Politie besluit

Winkelen zou verplicht alleen moeten. Alle massa-evenementen buiten moeten worden afgelast en bij voetbalwedstrijden zou geen publiek meer kunnen zijn, vinden zij. Maar net als in Nederland is het definitieve besluit aan de politiek. Het Overlegcomité begint om 14.00 uur.