Horecazaak op slot na twee aanslagen

Horecazaak op slot na twee aanslagen

Een restaurant in Roosendaal is dinsdag 8 februari door burgemeester Han van Midden per direct gesloten. En dat voor twee maanden. Dit doet hij omdat het restaurant twee keer doelwit is geweest van een aanslag met vuurwerk en een keer van een poging daartoe. De laatste keer was afgelopen zondag.

Volgens de burgemeester hebben de incidenten de openbare orde en het veiligheidsgevoel in de omgeving van het restaurant ‘ernstig aangetast’. Ook het risico op herhaling was een reden om het pand aan de Rembrandtgalerij te sluiten.

Van Midden zegt te begrijpen dat het voor een ondernemer ‘een ernstige zaak is als zijn bedrijf gesloten wordt’. ‘Zeker in een tijd waar ook nog coronamaatregelen gelden. Het gaat mij echt om de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de omwonenden en andere ondernemers aan de Rembrandtgalerij. We zien in een korte tijd een oplopende escalatie van de gebeurtenissen.’ Hij zegt het politieonderzoek af te wachten en daarna te beslissen of extra maatregelen nodig zijn.

Afgelopen zondag gooiden twee nog onbekende daders zwaar vuurwerk door een ruit van de horecazaak, waardoor een explosie ontstond. Hierbij blies een voorruit er volledig uit. Ook ontstond er brand.

Ook in januari pleegde een onbekende dader een aanslag op de horecazaak. Op 13 januari plakte iemand explosieven tegen het raam. Door de ontploffing was er veel schade. Eerder in januari deed iemand een poging door explosieven op het raam te plakken. Toen er een voetganger aankwam, liep de dader weg. De politie denkt dat het om dezelfde dader gaat.