nieuws

Amsterdamse club dicht na vondst handgranaat: ‘we zijn in totale shock’

Café 1758

De Amsterdamse uitgaansgelegenheid Abe waar donderdagochtend een handgranaat werd gevonden, blijft voor onbepaalde tijd dicht. Dat gebeurt op last van burgemeester Eberhard van der Laan, vanwege een ‘ernstig gevaar voor de openbare orde’. De club besloot zelf ook al de deuren te sluiten voor in ieder geval een week, in de hoop de rust terug te brengen in de buurt.

Amsterdamse club dicht na vondst handgranaat: ‘we zijn in totale shock’

Vroeg in de ochtend ontstond grote onrust nadat schoonmakers tijdens het schoonspuiten van de straat in een portiek de handgranaat hadden gevonden. Die is daar vermoedelijk bewust neergelegd. De politie heeft aanwijzingen voor een gerichte actie. Welke aanwijzingen dat zijn, wil zij nog niet zeggen.

Reactie Abe

‘Wij zijn in een totale shock dat Abe opnieuw het doelwit lijkt te zijn van mensen zonder enig moraal of fatsoen’, meldt de club donderdag op Facebook. ‘Er blijkt een verdacht object geplaatst te zijn in onze portiek, die wij delen met twee andere ondernemers. Dit gebeurde in een nacht waarop wij gesloten waren en ook geen openbare clubavond hebben gehad. De politie heeft de zaak in onderzoek momenteel.’

‘Wij begrijpen de zorgen van de buurt en van de gemeente Amsterdam, en hebben ook vrijwillig besloten om de locatie hoe dan ook een week te sluiten. Hiermee willen wij de rust herstellen ten behoeve van het personeel, de bezoekers en de omwonenden’, meldt de club verder nog op social media. ‘Hiermee geven wij een duidelijk signaal af, dat wij dit niet tolereren of ooit zullen tolereren. Er mag wat ons betreft nooit gezwicht worden voor terreur. Want dat is het enige wat deze persoon voor ogen heeft gehad: het ontwrichten van Abe als nachtclub. Ongeacht wat er in de landelijke- en lokale pers wordt geschreven momenteel, staat Club Abe voor een veilige uitgaansomgeving die wekelijks duizenden mensen plezier verschaft. Eén verachtelijk individu kan met één handeling een einde maken aan dit plezier. Wij hopen dat de gemeente Amsterdam met ons wenst te strijden voor een veilig uitgaansgebied, zonder dat de ondernemers en het publiek hier de nadelen van ondervinden.’

Straat afgezet

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de handgranaat onschadelijk gemaakt op de plek waar die is gevonden, in de Amstelstraat. Uit voorzorg waren enkele huizen in de directe omgeving ontruimd en een deel van de straat afgezet.

In maart 2016 liet de burgemeester de betreffende gelegenheid ook al eens sluiten. Dat gebeurde na een gerichte beschieting. De club heeft dus laten weten uit eigen beweging de deuren voor een week te sluiten. Dat wordt dus mogelijk langer.