Rijpkema hoopt dat er vanaf het tweede kwartaal weer grote beurzen en congressen zullen worden gepland. Tot 25 februari geldt een maximum van 1250 bezoekers voor een evenement. Die limiet verdwijnt ook voor concerten en festivals. Voor dat soort evenementen, met meer dan 500 bezoekers, geldt straks wel het 1G-beleid.

'We verwachten dat hier wel een remmend effect van zal uitgaan', zegt Rijpkema. Grote bedrijven zullen zich bijvoorbeeld afvragen of ze wel een feest willen organiseren voor meer dan 500 mensen. Het testbeleid kan dan binnen zo'n bedrijf van tevoren al tot problemen leiden met werknemers die daar niet aan mee willen werken. 'We hopen dat dit een tijdelijke situatie zal zijn en dat dit laatste stukje er 15 maart vanaf gaat', aldus Rijpkema.

De sector wil wel graag weten hoe het overheidsbeleid er op de lange termijn uit komt te zien zodat er kan worden geanticipeerd. 'Er is vaker verruimd en weer teruggeschakeld', zegt Rijpkema daarover. Ook de werkgeversorganisaties pleiten al langer voor een langetermijnvisie op corona waarmee lockdowns moeten worden voorkomen.