Quarantaine-advies blijft overeind, 1G van tafel

Quarantaine-advies blijft overeind, 1G van tafel

Testen voor toegang (1G) geldt nu nog voor grotere nachtclubs en grote ongeplaceerde evenementen (meer dan 500 bezoekers). Vanaf woensdag 23 maart 2022 kan publiek ook op deze locaties zonder Testen voor Toegang naar binnen. Het quarantaine-advies blijft wel overeind.

Er zijn dan geen locaties meer waar het coronatoegangsbewijs geldt. Dat is dinsdag 14 maart bekend gemaakt tijdens het landelijke persmoment.

Geadviseerd wordt om de CoronaCheck-app op de telefoon te laten staan. Voor meerdere landen is de QR-code nog wel noodzakelijk om in te reizen of voor bijvoorbeeld bezoek aan horeca, bioscoop of theater.

Quarantaine-advies

Het quarantaine-advies blijft voorlopig overeind. Mensen met corona moeten minimaal 5 dagen in isolatie en mogen weer naar buiten als ze 24 uur klachtenvrij zijn.

Koninklijke Horeca Nederland: 'Nu met deze versoepelingen de laatste stappen van de routekaart worden gezet, zijn het alleen nog de quarantaine- en isolatieregels die leiden tot problemen en een beperking vormen voor het herstel van de branche. Na een positieve test geldt nog altijd een isolatieadvies van minimaal vijf dagen, ook wanneer iemand totaal geen klachten heeft. Ook het quarantaineadvies, dat geldt voor mensen die in contact zijn geweest met iemand die corona heeft, leidt tot uitval. Daardoor zitten veel horecamedewerkers thuis, terwijl ze geen of nauwelijks klachten hebben.

Nieuw weegmoment

Het kabinet heeft nog geen nieuw weegmoment gepland, maar houdt de situatie goed in de gaten.

Het OMT had het thuiswerkadvies overeind willen houden. Maar volgens de minister hebben deze maatregelen geen impact meer op het totaal aantal besmettingen.

Het kabinet is volgens hem bij de besluiten uitgegaan van de hele epidemiologische situatie. 'Verplichtingen halen we er zo veel mogelijk af. Ik lijk wel een schoolmeester, maar ik blijf herhalen dat al die maatregelen nog wel heel verstandig zijn. Daarmee voorkom je ook dat weer allerlei rigoureuze maatregelen nodig zijn', aldus minister Kuipers.

Nieuwe corona-varianten

Het aantal coronabesmettingen en de opkomst van eventuele nieuwe varianten worden nauwlettend in de gaten gehouden, benadrukte Kuipers. Zo nodig worden opnieuw coronamaatregelen ingevoerd.