PvdA-Kamerlid Attje Kuiken had gevraagd of de sector misschien weer zou kunnen heropenen als alle bezoekers zich laten testen voordat ze naar binnen gaan, al vindt ze de oplossing 'niet ideaal'.

1G: iedereen moet zich laten testen

Horecabezoekers moeten momenteel een coronatoegangsbewijs laten zien op basis van 3G. Dat betekent dat ze moeten aantonen dat ze gevaccineerd, getest of genezen moeten zijn van corona. In de Kamer wordt ook gesproken over de mogelijkheid om 2G in te voeren, waardoor mensen die niet gevaccineerd of hersteld zijn niet meer naar binnen zouden kunnen. Bij 1G moet iedereen zich laten testen.

Onvoldoende testcapaciteit

Eerder in het coronadebat kwam de mogelijkheid om op veel meer plekken te testen om de samenleving verder te kunnen heropenen ook al ter sprake. Heel brede inzet van coronatesten is volgens het kabinet niet mogelijk omdat daar onvoldoende testcapaciteit voor is in een 'periode dat het op allerlei plekken al spaak loopt', aldus Kuipers. Toch zegde hij naar aanleiding van Kuikens opmerking dat de nachthoreca al twee jaar bijna niets kan ondernemen toe met de sector in gesprek te gaan.

Nachtleven al twee jaar dicht

De horeca mag weer open tot 22.00 uur, maar we hopen dat er snel een versoepeling komt voor onze collega’s in het nachtleven’, zegt voorzitter Robèr Willemsen van KHN. Het pakket maatregelen dat dinsdag werd aangekondigd, geldt in principe voor zes weken. Over drie weken is er een weegmoment, ‘om te kijken hoe de zaak er dan voorstaat’, zei minister-president Mark Rutte tijdens de coronapersconferentie.

Tijdens de persconferentie van 25 januari had premier Rutte slecht nieuws voor de nachthoreca. ‘Het gaat nu niet om het nachtleven te openen. ‘We moeten die grens leggen’. Nachtclubs en discotheken zijn al maanden dicht. Rutte zegt ‘dolgraag’ te willen dat het nachtleven weer opengaat, maar wanneer dat gebeurt kan hij niet beloven.

Unmute Us

Unmute Us, een samenwerkingsverband van de evenementen- en festivalsector, zei zich ‘geschoffeerd’ te voelen dat de nachthoreca buiten de boot valt bij de versoepelingen. De organisatie wil binnen twee weken een plan hoe de nachthoreca, net zoals evenementen, op korte termijn weer volledig kan openen op volledige capaciteit. Als dat plan er niet komt, volgen er volgens Unmute Us acties.