Van der Valk: bijna alle hotels helpen Oekraïnse vluchtelingen 

Van der Valk: bijna alle hotels helpen Oekraïnse vluchtelingen 

Bijna alle 75 vestigingen van Van der Valk zijn betrokken bij initiatieven om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Dat zegt een woordvoerder van de hotelketen tegen ANP. Zo worden in sommige hotels vijftien tot twintig kamers voor een aantal dagen of weken beschikbaar gesteld.

In sommige hotels van Van der Valk zijn vergaderzalen omgevormd tot een soort woonkamers om vluchtelingen extra ruimte te geven.

Volgens de woordvoerder van de hotelgroep worden de hotels veelal gebruikt als doorstroomlocaties omdat gemeentes zoeken naar plekken waar mensen langer kunnen blijven. Het is dan ook lastig om aan te geven hoeveel vluchtelingen het bedrijf in totaal opvangt.

Het kabinet vroeg eerder alle 25 veiligheidsregio's om per regio 2000 opvangplaatsen te realiseren. Binnen die regio's zijn de gemeenten verantwoordelijk voor het creëren van die plekken. Als eerste opvang wordt momenteel met veel hotels gesproken, omdat die de capaciteit hebben en per direct beschikbaar.

In veel gemeenten wordt intussen aan structurele opvang voor langere tijd gewerkt. Zo heeft bijvoorbeeld de gemeente Waddinxveen een voormalig hotel gekocht om opvang in te creëren.

Andere ketens

Naast Van der Valk vangen ook andere hotelketens Oekraïners op in hun Nederlandse hotels.

Fletcher heeft zelfs 15 hotels volledig vrijgemaakt, in totaal zo'n 1000 kamers.

Accor, NH Hotels en Postillion laten allemaal weten slaapplekken aan te bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Alleen meldt ANP dat ze uit privacyoverwegingen niet zeggen hoeveel en in welke hotels.