Waddinxveen koopt voormalig hotel voor langdurige opvang vluchtelingen

Waddinxveen koopt voormalig hotel voor langdurige opvang vluchtelingen

De gemeente Waddinxveen heeft een voormalig hotelpand gekocht om daar voor langere tijd Oekraïnse vluchtelingen te huisvesten. Het hotel, dat 16 kamers telt, ging failliet in coronatijd. Voordat er vluchtelingen in kunnen, moet er nog wel wat gebeuren. In het pand ontbreken momenteel verwarming, ventilatie en een keuken.

De gemeente Waddinxveen kreeg vanuit de Veiligheidsregio Hollands Midden het verzoek om tachtig plaatsen beschikbaar te stellen. Momenteel worden zo'n 75 vluchtelingen opgevangen in de Zuid-Hollandse gemeente. Zij verbleven de eerste anderhalve week in een sporthal, en zijn vervolgens naar een locatie gebracht waar ze tenminste een halfjaar kunnen blijven.

‘Nu kunnen we ook op lange termijn vluchtelingen opvangen’, zegt burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis tegen Omroep West. ‘Met het inrichten van Hotel De Unie hopen we opvang te kunnen bieden zolang dat nodig is’

Wel moet nog het een en ander gebeuren aan het pand voordat er Oekraïners kunnen worden ondergebracht. In het pand ontbreken momenteel verwarming, ventilatie en een keuken. Hiervoor moet de gemeenteraad eerst de plannen en het benodigde budget goedkeuren.

Failliet

Hotel De Unie ging in juni 2020 failliet als gevolg van de eerste coronalockdown. Het ging toen volgens het Algemeen Dagblad al jaren slecht met de exploitatie. Een voormalig medewerker heeft nog geprobeerd een doorstart te maken, maar ook dat mislukte.

In april 2021 werd het gebouw gekocht door een Haagse projectontwikkelaar, die plannen had er opnieuw een hotel te vestigen en ook appartementen te realiseren. Nu heeft de gemeente het pand gekocht.

Elke veiligheidsregio in Nederland heeft de opdracht van het kabinet gekregen 2000 Oekraïners op te vangen. Diverse hotelketens zijn door veiligheidsregio's benaderd voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. In veel regio's hebben hotels kamers beschikbaar gesteld.

Onder meer Fletcher vangt door het hele land op grote schaal Oekraïners op en zet daar zelfs 15 hotels volledig in.

Hollands Midden laat weten op dit moment zo'n 250 opvangplekken te hebben en 140 vluchtelingen te huisvesten. Daarvan zitten er 80 in NH hotel de Leeuwenhorst, wat als eerste opvang voor maximaal 72 uur wordt gebruikt.