Fletcher schaalt opvang Oekraïners op tot 15 hotels

Fletcher schaalt opvang Oekraïners op tot 15 hotels
Fletcher ceo Rob Hermans

Fletcher Hotels maakt bekend nog meer hotels volledig vrij te maken voor de opvang van Oekraïners die op de vlucht voor de oorlog in hun land onderdak zoeken in Nederland. Eerst was sprake van vijf hotels, nu schaalt de groep dat op naar 15, verspreid door het hele land.

De eerste Oekraïners zijn vanaf woensdag 9 maart opgevangen in Fletcher hotels in het westen van Nederland. De komende periode zullen ook andere Fletcher hotels vrij worden gemaakt. Hiermee kan de hotelketen onderdak bieden aan ruim 1000 vluchtelingen. Indien meer bedden beschikbaar moeten komen, kan de hotelketen dit snel realiseren.

Op dit moment kunnen hotels helpen door het aanbieden van slaapplekken aan de enorme stroom vluchtelingen die richting Nederland komt. ‘Iedereen verdient een veilige omgeving en we vinden het belangrijk een bijdrage te leveren aan de maatschappij', zegt Rob Hermans, ceo van Fletcher Hotels. ‘Wij als hotelketen nemen graag onze verantwoordelijkheid en daar is het bieden van onderdak aan deze vluchtelingen onderdeel van. Daarnaast zijn hotels uitermate geschikt om snel opvang te bieden. We zijn in gesprek met bijna alle 25 veiligheidsregio’s om alle mogelijkheden in kaart te brengen.’

Hotels direct beschikbaar voor opvang

Al in een vroeg stadium heeft Fletcher Hotels intern een speciaal team samengesteld om, wanneer dit nodig zou zijn, direct te kunnen schakelen op het aanbieden van de nodige hulp. ‘Alle mogelijkheden zijn in kaart gebracht en er zijn door het hele land hotels geïdentificeerd die in aanmerking komen voor de opvang van vluchtelingen. Deze geselecteerde hotels kunnen, indien nodig, in één keer leeggemaakt worden en volledig worden ingezet voor de opvang van de vluchtelingen.'

Bijvoorbeeld hotel De Mallejan in Vierhouten was tot half maart al in gebruik als noodopvang voor vluchtelingen uit onder meer Aghanistan. Volgens De Gelderlander wordt dit hotel, samen met hotel Apeldoorn-Beekbergen en Scheperskamp in Lochem ook ingezet voor Oekraïnse vluchtelingen.

15 hotels

Fletcher Hotels heeft inmiddels 15 hotels exclusief beschikbaar voor de opvang. Deze hotels zijn tijdelijk gesloten voor leisure gasten. De eerste gasten uit Oekraïne zijn inmiddels gearriveerd en hebben hun intrek genomen. Indien nodig is Fletcher Hotels in staat om verder op te schalen en het aantal beschikbare hotels uit te breiden.

De duur van de opvang is nog onbekend, maar Fletcher Hotels heeft ruim duizend hotelbedden per direct en voor de komende maanden beschikbaar. De hotelketen geeft aan dat wanneer dit langer nodig is, zij hierin flexibel mee kunnen bewegen. ‘Ook wanneer er meer bedden nodig zijn, kunnen wij dit zeer snel realiseren', zegt Hermans.

Wel heeft het zijn voorkeur de hotels voor minimaal zes maanden vast te leggen, zodat de keten weet welke hotels in de zomermaanden niet beschikbaar zijn voor reguliere gasten. ‘Veel mensen zijn nu al hun zomervakantie aan het boeken.’

Andere ketens

Of andere ketens ook op deze grootschalige manier te werk gaan, is nog niet bekend. Bijvoorbeeld Leonardo hotels heeft wel in vier hotels (Utrecht, Papendrecht, Den Haag en Amsterdam) ruimte voor de opvang van Oekraïners, in totaal gaat het echter om ongeveer 40 kamers, laat managing director Alexander Kluit weten.

Accor laat weten nog geen cijfers te kunnen delen. ‘Omdat we ze simpelweg op dit moment niet inzichtelijk hebben, ook zijn er nog veel hotels nog in gesprek met de NGO’s en zijn de afspraken nog niet gefinaliseerd’, zegt een woordvoerder van de groep.

Bij Van der Valk worden in sommige hotels al wel Oekraïners opgevangen, maar dat gaat dan veelal om enkele kamers, niet om een heel hotel.

'Voor ons was al snel duidelijk dat we het groot wilde aanpakken, niet een kamertje hier en een kamertje daar', zei Rob Hermans eerder al tegen Misset Horeca.

Oekraïners kunnen werken bij Fletcher

Voor de vluchtelingen uit Oekraïne kan Fletcher meer doen dan alleen een bed bieden, zegt Hermans. Doordat de gasten uit Oekraïne een aparte Europese status hebben, mogen zij in Nederland ook werken. Voor degene die dat willen en kunnen, kan Fletcher Hotels ook zorgen voor een werkplek. ‘Als er mensen uit Oekraïne graag willen werken, dan faciliteren we dat. Door het hele land zoeken we goede mensen en vervoer kunnen we regelen. We kunnen dus meer dan alleen een slaapplek bieden. Als ze Engels spreken, kunnen ze aan de slag in de bediening en anders bijvoorbeeld bij housekeeping.'