Overheid helpt vluchtelingen aan een baan in de horeca

Overheid helpt vluchtelingen aan een baan in de horeca

De overheid in Den Haag gaat later deze maand ontmoetingen organiseren tussen de horeca en vluchtelingen die willen werken.

De gemeente Den Haag en uitkeringsinstantie UWV hebben een proefproject opgezet om Oekraïense vluchtelingen die aan het werk willen aan een baan te helpen.

Gesprek over baankansen

Oekraïners die zich inschrijven bij de gemeente kunnen in het stadhuis meteen terecht voor een gesprek over baankansen. Ook gingen de gemeente en uitkeringsinstantie langs bij een opvanglocatie om na te gaan wie zou willen werken.

Proefproject met 13 uitzendbureaus

Aan het proefproject, waarbij informatie over werk voor de vluchtelingen op één plek wordt verzameld, werken dertien uitzendbureaus mee. Zij onderzoeken waar de meeste baankansen liggen. Onder meer in de glastuinbouw als in de horeca staan ondernemers te springen om extra medewerkers.

Informatiebijeenkomst

De gemeente en het UWV hielden een week geleden een informatiebijeenkomst op een opvanglocatie voor zo'n 140 vluchtelingen in Den Haag. Daar kwamen ongeveer vijftig vluchtelingen, voornamelijk vrouwen, op af. Volgens een woordvoerster laat dit zien dat veel vluchtelingen graag snel aan het werk willen.

Taalbarrière

'Maar nu moeten we ook kijken wat de mogelijkheden zijn en of er een taalbarrière is. Er zijn ook veel vrouwen met kinderen, dus je moet ook nadenken hoe je dat oplost met opvang tijdens werktijden.' Het college schreef aan de gemeenteraad vluchtelingen te willen helpen bij het vinden van een kinderopvang, maar nog met het Rijk in gesprek te zijn over een financiële compensatie daarvoor.

Waken voor uitbuiting

De gemeente Den Haag waarschuwt Oekraïense vluchtelingen met posters en flyers ook voor uitbuiting. Die hangen op de locatie waar vluchtelingen in Den Haag als eerste aankomen voordat ze naar een opvangplek worden doorverwezen.