Opening hotel Timmerfabriek op allerlaatste moment afgeblazen

Opening hotel Timmerfabriek op allerlaatste moment afgeblazen

De opening van hotel De Timmerfabriek in Vlissingen is op het laatste moment afgeblazen. Na anderhalf jaar bouwen zouden met Pasen 2022 de eerste gasten worden ontvangen, maar nu blijken de vergunningen niet op tijd rond. Eigenaar Michel Kloeg is, zacht gezegd, 'not amused'.

Al bij aanvang van de bouw van hotel De Timmerfabriek, eind 2020, werd gezegd dat het doel was om met Pasen 2022 de eerste gasten te ontvangen. Die bouw verliep voorspoedig en de geplande opening leek gehaald te gaan worden. Aanstaande donderdag zou een openingsfeest worden gehouden, maar dit weekend werd eigenaar Kloeg Collection teruggefloten: de vergunningen zouden niet rond zijn. ‘Dit heb ik nog nooit meegemaakt', briest Michel Kloeg.

De 68 luxe kamers en suites, waaronder een penthouse in een nieuw torentje, en het restaurant zijn klaar om gasten te ontvangen. Maar de gemeente Vlissingen acht de kans dat ze tijdig een Exploitatievergunning, een Drank- en Horecavergunning en een vergunning Brandveilig Gebruik kan verlenen ‘kleiner dan vijf procent’, waardoor de exploitant zich gedwongen voelt de opening uit te stellen, schrijft dagblad PZC.

Vier weken

Volgens de gemeente diende Kloeg Collection pas vier weken geleden de vergunningsverzoeken in, waar de gemeente een termijn van vier tot zes weken hanteert bij het beoordelen van verzoeken.

Michel Kloeg snapt het niet. ‘Ik heb in augustus 2021 al contact gelegd met de gemeente zodat we de vergunning op tijd zouden krijgen', zegt hij tegen Omroep Zeeland. ‘Bij de gemeente was bekend dat we met Pasen open wilden. Als ik bepaalde gegevens eerder had moeten aanleveren dan laten ze me dat toch weten.’

Wet Bibob

Na zijn aanvraag kreeg Kloeg naar eigen zeggen een vragenlijst voor de Wet Bibob-toets. Die wordt normaal gesproken ingezet als misbruik van de vergunning, fraude of bijvoorbeeld witwassen wordt vermoed. Kloeg werkt mee en krijgt op 16 maart van de gemeente een brief waarin staat dat alle benodigde stukken zijn aangeleverd.

Kloeg is verbaasd over de zware toets. Zijn Kloeg Collection heeft al meer hotels, zowel in Vlissingen als in andere Zeeuwse gemeenten. Daar is dit nooit aan de orde geweest, zegt hij. ‘Ik heb bij herhaling mijn bezorgdheid uitgesproken, zelfs vorig jaar al, dat ik het gevoel had dat het niet vlotte. En nu krijg ik de beschuldiging dat ik stukken niet op tijd heb ingediend. Dat is niet waar. Ik heb het zwart op wit.’

‘Het is enorm frustrerend', foetert Kloeg tegen Omroep Zeeland. ‘We hadden 160 gasten voor de opening aankomende donderdag. We hebben alles moeten annuleren en ik weet niet waar ik aan toe ben. Ik heb geen idee of de vergunning er volgende week wel is. Als dit heel lang gaat duren heeft het verregaande consequenties, maar ik durf daar nu nog geen standpunt over in te nemen. Dit is ongekend, ik heb dit nog nooit meegemaakt.’

Hij hoopt dat de vergunningen alsnog snel, en bij voorkeur voor de meivakantie, alsnog komen. Hij kan in ieder geval wel met Hemelvaart in Renesse hotel Helder openen. Ook dat is in verbouwing, maar daar zijn alle vergunningen binnen.

Demian van der Reijden

Demian van der Reijden

Senior redacteur Misset Horeca

Coördinator Hotel / Koffie & Thee