'Verhoog de lasten voor horecaondernemers niet nog meer'

'Verhoog de lasten voor horecaondernemers niet nog meer'

Horecaondernemers moeten geholpen worden met schuldenproblematiek Hen zwaarder belasten, bijvoorbeeld via verhoging van de vennootschapsbelasting, werkt averechts.

Dit stelt KHN in reactie op het kabinet dat grote gaten moet dichten in de voorjaarsnota en denkt aan het extra belasten van ondernemers.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen is fel tegen lastenverzwaring. ‘Het kan niet zo zijn dat het begrotingsprobleem van het kabinet opnieuw bij ondernemers wordt neergelegd die nog volop moeten herstellen van de gevolgen van de coronacrisis. KHN roept het kabinet daarom op om de lasten voor ondernemers niet te verhogen en in ieder geval de door corona zwaar getroffen sectoren zoals de horeca te ontzien. Er moet juist ruimte komen voor duurzaam economisch herstel middels maatwerk en hierover gaan we graag met de betrokken bewindspersonen in gesprek.’

'Elke euro omzet is hard nodig'

Dit betekent dat horecaondernemers iedere cent aan omzet die ze in 2022 maken, keihard nodig hebben om de belastingschuld en andere schulden af te lossen en om weer vet op de botten te krijgen om te investeren.

Lastenverzwaring werkt averechts; er moeten juist oplossingen komen voor de enorme schuldenberg. KHN roept het kabinet daarom op om de lasten voor ondernemers niet te verhogen en de horeca te ontzien.

Financiële uitdagingen

Het kabinet heeft grote financiële uitdagingen en wil hierbij de gewone burger zoveel mogelijk ontzien vanwege de hoge inflatie. Daarom wordt er nadrukkelijk gekeken naar het extra belasten van ondernemers.

Winstbelasting omhoog?

Bijvoorbeeld via de winstbelasting voor met name mkb-ondernemers of via box 2, waar ondernemers met een bv belasting betalen over hun aanmerkelijk belang.

Ondanks dat gasten na corona weer terugkeren naar de horeca, hinderen de forse coronaschulden, ingrijpende gevolgen van de oorlog in Oekraïne, het personeelsgebrek en de fors stijgende inkoopprijzen het herstel.

Geen cashflow

De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflow problemen en vechten voor hun voortbestaan; er is weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. De hoge inflatie, personeelstekorten en de stijgende energieprijzen, dwingen ondernemers juist tot innovatie en reorganisatie en daarvoor geldt dat ze moeten kunnen investeren; iets wat door eventuele lastenverzwaringen onmogelijk wordt gemaakt.

Ontzie door corona getroffen sectoren

KHN vroeg al meerdere malen aandacht voor de financiële positie van horecaondernemers en wat er nodig is voor duurzaam herstel. Denk hierbij aan o.a. schuldsanering, een investerings-/transitiefonds en een stoppersregeling voor ondernemers die door de coronamaatregelen gedwongen worden te stoppen.

De door corona zwaar getroffen sectoren zoals de horeca moeten juist financieel gestut worden in plaats van zwaarder belast. Er staan de komende maanden meerdere corona(steun)debatten op de agenda van de Tweede Kamer, waarbij KHN hiervoor aandacht zal vragen.