De belastingen na 1 april: zo zit het met betalen, aflossen en saneren

De belastingen na 1 april: zo zit het met betalen, aflossen en saneren

Horecaondernemers konden vanwege corona bijzonder uitstel aanvragen voor diverse soorten belastingen. Vanaf 1 april 2022 moeten ondernemers deze weer gaan betalen, vanaf 1 oktober begint het aflossen van de (eventueel) opgebouwde schulden.

Het terugbetalen van Belastingschuld horeca betreft bijvoorbeeld de loonbelasting, omzetbelasting, inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting die je tijdens de coronacrisis kon opschorten. De Belastingdienst stuurt vanaf begin april schuldoverzichten naar ondernemers.

Vijf jaar de tijd - niet langer

Ondernemers die door het uitstel een schuld hebben bij de Belastingdienst moeten deze terugbetalen vanaf 1 oktober. De Belastingdienst biedt ondernemers een betalingsregeling van 60 maandelijkse gelijke termijnen aan. Dus aflossen in vijf jaar, tot oktober 2027.

‘Van verlenging langer dan vijf jaar, is geen sprake’ zo laat de Belastingdienst bij monde van een woordvoerder weten aan Misset Horeca. KHN heeft hier wel meerdere malen op aangedrongen.

'Niet direct een deurwaarder'

Diana Jansen van Tax Studio, gespecialiseerd in fiscale advocatuur, noemt deze termijn juist al heel ruimhartig. 'Dit is extreem lang voor de Belastingdienst. Vijf jaar is normaal de verjaringstermijn.'

Lukt het niet om direct te voldoen aan je betalingsverplichtingen dan zal niet direct de deurwaarder op pad worden gestuurd. Dit heeft de staatsecretaris van Financiën Marnix van Rij al aangekondigd. 'De Belastingdienst zal soepel zijn als verplichtingen niet worden nagekomen,' schrijft hij aan de Tweede Kamer.

Hoogte belastingschuld horeca

Volgens de Belastingdienst bedraagt de mediane schuld van horecaondernemers tussen de €10.000 en €25.000. (Dit is geen gemiddelde schuld per horeca-ondernemer, daarover wil de dienst geen uitspraak doen).

68 procent schuld is loonheffing

Loonheffing vormt met 68 procent de hoofdmoot van het uitstel onder horeca ondernemers.

Belastingschulden alle ondernemers in NL

Eerder becijferde ABN AMRO dat een derde tot de helft van alle cafés en restaurants in Nederland een belastingschuld heeft die gemiddeld uitkomt op meer dan vier jaar brutowinst. De bank baseert zich hierbij op cijfers van het CBS, het centraal bureau voor de statistiek.

Belastingschuld achtergesteld?

KHN heeft er bij de minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens (VVD), zoals gezegd op aangedrongen de aflossingstermijn ruimer te maken dan vijf jaar. Maar dat gaat dus volgens de dienst niet gebeuren. Ook wil KHN dat belastingschulden achtergesteld worden, zodat ondernemers weer bij de bank terecht kunnen. Over dit laatste is nog niets bekend.

Saneren belastingschuld horeca

Advocaat Jansen adviseert ondernemers om zich pro-actief op te stellen als ze betalingsproblemen verwachten. 'Je kunt een voorstel doen met daarin hetgeen je wél kunt betalen. Of je gaat schulden saneren.'

Advocaat en curator Jelle Smael - verbonden aan Landvast Advocaten – denkt dat veel ondernemers de mogelijkheden tot sanering zullen onderzoeken en adviseert ook dit zo spoedig mogelijk te doen. De via een memo aangekondigde soepele opstelling van de fiscus bij de beoordeling van saneringsverzoeken ‘Bij twijfel toekennen’, kan een faillissement voorkomen. ‘Geef de fiscus direct volledige openheid van zaken.

Levensvatbaar of gesjoemeld?

Voor de Belastingdienst is het bij de beoordeling van een saneringsverzoek belangrijk dat de onderneming nadien (naar verwachting) levensvatbaar zal zijn. Dat moet dus worden aangetoond aan de hand van prognoses. Uiteraard is het daarnaast ook belangrijk dat de ondernemer bij het ontstaan van de fiscale schuld te goeder trouw was. Gesjoemel zal dus niet worden beloond.’

'Belastingdienst verwacht meer saneringsverzoeken'

Ook Van Rij schrijft al dat hij verwacht dat in de loop van 2022 meer ondernemers gebruik gaan maken van liquidatie- en saneringsregelingen, waarbij in ieder geval een deel van de belastingschuld niet zal worden betaald.

'De Belastingdienst bereidt zich hierop voor en heeft de afgelopen tijd nieuwe medewerkers geworven die nu worden opgeleid en ingewerkt. Hiermee wordt het mogelijk om extra capaciteit in te zetten op de beoordeling van saneringsverzoeken en de intensivering van contacten met ondernemers als er niet wordt voldaan aan de betalingsverplichtingen.'

Belastingen met uitstel

  • alle aanslagen inkomstenbelasting,
  • Zorgverzekeringswet,
  • vennootschapsbelasting,
  • loonheffingen en btw (omzetbelasting),
  • assurantiebelasting,
  • kansspelbelasting,
  • verhuurderheffing,
  • milieubelastingen (opslag duurzame energie, energiebelasting, kolenbelasting, afvalstoffenbelasting, belasting op leidingwater),
  • binnenlandse accijnzen (bier, wijn, tussenproducten, overige alcoholhoudende producten, minerale oliën en tabaksproducten)
  • verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken.