Eden Hotels viert 75 jarig bestaan

Het is vandaag, 25 april 2022, precies 75 jaar geleden dat de familie Dijkstra de eerste stappen in het horecavak zette. Wat toen begon met een café in Tzummarum is uitgegroeid tot Eden Hotels, een bedrijf met 14 hotels in stadscentra door heel Nederland.
Delen:
Sjoerd Dijkstra (links) en Léon Dijkstra (rechts) staan stil bij 75 jaar Eden Hotels.

De familie Dijkstra werd met de opening van het café in Tzummarum door Doede Dijkstra in 1947 een horecafamilie, een vak wat hen op het lijf geschreven bleek. Dertig jaar later, in 1977, krijgt de familie het Eden Hotel in Amsterdam in handen. Het is deze aankoop waar de huidige hotelgroep haar naam aan te danken heeft.

Toch duurt het nóg eens dertig jaar voor Eden zich als hotelgroep vestigt – en zelfs daarna is de naam niet onafgebroken op de markt geweest. In 1999 richt Sjoerd Dijkstra de Eden Hotel Groep op, die op dat moment enkele hotels in Amsterdam exploiteert.

Huwelijk met Hampshire

In 2011 neemt Eden collegahotelgroep Hampshire over en is daarmee in een klap een van de grootste hotelgroepen van de Benelux met op dat moment 118 hotels. Een groot deel van die hotels opereert onder franchise, waar Hampshire groot mee is geworden.

Na de samenvoeging worden ook de hotels van Eden ondergebracht onder de vlag van Hampshire, en verdwijnt de naam Eden naar de achtergrond. Wel houden enkele hotels het als toevoeging (zoals Hampshire Eden American, het huidige Hard Rock Hotel Amsterdam American wat nog altijd onderdeel is van Eden).

Het huwelijk tussen Eden en Hampshire houdt zo’n 16 jaar stand. Eind 2016 kondigt Hampshire Hospitality, zoals het bedrijf heet, aan dat het per 2020 stopt met de franchiseformule. Op dat moment zijn er 55 hotels, waarvan 33 met een franchiseovereenkomst.

Terugkeer Eden Hotels

In 2017 maakt het bedrijf bekend dat vanaf 2018 alle eigen hotels verder zullen gaan onder de naam Eden Hotels, waarmee die naam na afwezigheid van zo’n 7 jaar weer terug is in het Nederlandse hotellandschap. Bij de herlancering in 2018 telt Eden 13 hotels.

Nu zijn dat er 14, en werd Eden Hotels eind 2021 grotendeels verkocht aan investeerder KSL Capital Partners.

Even lijkt het erop dat de naam Hampshire volledig zal verdwijnen, maar een groepje franchisenemers koopt de naam van Eden en gaat zelfstandig verder. Op dit moment vallen zes hotels nog onder de naam Hampshire.

75 jaar Eden Hotels

Inmiddels staat de teller voor Eden Hotel op 14, waarbij de afgelopen jaren voortdurend is geïnvesteerd in die bestaande hotels. In 2020 heropende het beroemde American hotel als Hard Rock Hotel Amsterdam American en rondde in 2021 het oer-hotel Eden Hotel Amsterdam een renovatie af.

In alle 14 Eden Hotels zijn het hele jaar jubileumarrangementen beschikbaar, waarin het 75-jarig bestaan van de groep wordt gevierd met bubbels en diverse winacties. Ook is een speciale Spotify playlist samengesteld met swingende songs die gasten meeneemt op een muzikale reis door de tijd. Ook is er de Obsidian luisterbar in Eden Hotel Amsterdam en draagt de eigen Eden House Band met met muzikaal getalenteerde medewerkers bij aan de feestvreugde.

Op naar de 100

Léon Dijkstra was tot voor kort algemeen directeur maar maakte recent bekend dat stokje over te dragen aan Billy Skelli-Cohen. Dijkstra is tegenwoordig lid van de Raad van Commissarissen van Eden Hotels, een rol die hij eerder al eens vervulde in de tijd van Hampshire Hospiltality.

Dijkstra blikt op dit memorabele moment van het 75-jarig bestaan terug én vooruit: ‘Bij Eden gaat gastvrijheid veel verder dan een warm hart voor de gasten. We zijn een familiebedrijf en onze medewerkers zijn allemaal onderdeel van die familie. Het familiegevoel zal dit jaar bijdragen aan het samen vieren van een mooi en welverdiend feestje. Samen hebben we heel wat bijzondere en spannende tijden meegemaakt. De aankoop van het Savoy in Rotterdam bijvoorbeeld. Dat was ons eerste hotel buiten Amsterdam en het moment waarop we een ons een groep gingen noemen. Ook de overname van Hampshire en de recente samenwerking met KSL Capital Partners en aanstelling van onze nieuwe CEO Billy Skelli-Cohen waren en zijn grote stappen. Ik denk dat het geheim van ons succes schuilt in de langetermijnvisie. We blijven ons altijd ontwikkelen en daarom ben ik ervan overtuigd dat we over 25 jaar ons 100e jubileum vieren.’