Sterverlies Valuas: 'Michelin heeft een grote fout gemaakt'

Sterverlies Valuas: 'Michelin heeft een grote fout gemaakt'
Eric Swaghoven, archief Misset Horeca

Eric Swaghoven van Valuas in Venlo is het absoluut niet eens met de beslissing van Michelin om hem zijn Michelinster af te nemen.

‘Ik zou de focus kwijt zijn, maar ik sta hier dag en nacht. Samen met mijn team. Ik was helemaal perplex.’

Het restaurant van Eric Swaghoven in Venlo verliest na 17 jaar haar Michelinster in de ‘gids’ voor 2022. De brasserie LaVie behoudt de Bib Gourmand. Dit is maandag 30 mei bekendgemaakt.

Swaghoven snapt er niets van, zegt hij daags na deze bekendmaking tegen Misset Horeca. ‘Ik heb een goedlopende zaak, een goed team, een volle reserveringsagenda en geen personeelstekort. Volgens mij heeft Michelin een grote fout gemaakt.’

Focus kwijt? Amehoela!

Swaghoven heeft uit economische overwegingen restaurant en brasserie verwisseld van locatie. ‘Maar daardoor lever ik geen kwaliteit in op het bord. Dit was uit bedrijfseconomische overwegingen… We komen net uit een pandemie, er is verbouwd, we hebben hoog water gehad. Vijf jaar geleden moest ik mijn broer uitkopen… Er moet hier wel geld verdiend worden. Maar dat ik mijn focus kwijt zou zijn… Amehoela. Echt niet,’ zegt Swaghoven strijdvaardig.

Hij moet zich neerleggen bij de beslissing van Michelin, daar is deze chef en ondernemer zich van bewust. Maar begrijpen doet hij niet nog niet.

Grapje?

Toen Werner Loens hem zaterdagmiddag belde, dacht hij in eerste instantie dat een van zijn vrienden een grapje maakte. Maar dat bleek niet zo te zijn. ‘De mededeling kwam heel hard aan. Echt. Ik ben twee jaar geleden nog in Brussel geweest en toen waren ze heel tevreden. Ik wil binnenkort weer gaan en hoop dan wat inhoudelijke opheldering te krijgen.’ Swaghoven spreekt wel zijn waardering uit voor het bericht vooraf. ‘Zo kun je je toch een beetje voorbereiden op de reacties van gasten, pers en je medewerkers.’

Net als bij Oonivoo in Uden wachtte Swaghoven met het delen van het nieuws over het sterverlies tot na het diner zaterdagavond. ‘Het sloeg is als een bom. Veel jongens werken hier al heel lang… We hebben al een beetje geëvalueerd. Waar kan het aan liggen? Wat doen we verkeerd?

Zondag heb ik het hele team samengeroepen en daarna hebben we direct zelf het nieuws naar buiten gebracht. Anders gaat het toch rondzingen.'

Swaghoven is aangesloten bij Les Patrons Cuisiniers.