Sterverlies Oonivoo: 'We staan achter onze chef en zien zelf geen kwaliteitsverlies'

Sterverlies Oonivoo: 'We staan achter onze chef en zien zelf geen kwaliteitsverlies'
Uit de keuken van Oonivoo

Het team van Restaurant Oonivoo in Uden zag het verlies van de Michelinster niet aankomen. 'Er is sprake van een chefswissel, maar dat heeft in onze ogen niet geleid tot kwaliteitsverlies.'

Manager Ivo van Nunen noemt het verlies van de Michelinster (sinds 2019) in de gids voor 2022 verdrietig nieuws tegenover Misset Horeca. ‘We hadden het niet verwacht. We hebben afgelopen periode hard gewerkt om de ster te behouden. Daar heeft iedereen zich maximaal voor ingespannen. Want we weten heus dat sterbehoud ook niet vanzelfsprekend is.’

Chefswissel Oonivoo

De chefswissel die plaatsvond in juni 2021 heeft volgens Van Nunen niet geleid tot kwaliteitsverlies. Sous Jasper Kox heeft het stokje van de vertrekkende Thijs Berkers overgenomen. Ze hebben bij ons samengewerkt, maar eerder ook al bij de Karpendonkse Hoeve. De kwaliteit van de borden die de keuken verlaten is volgens ons niet achteruit gegaan. Michelin denkt daar echter anders over. We staan nog steeds volledig achter onze chef Jasper.’

Berkers is vertrokken voor een functie als docent koken bij het Willem I College.

Kritiekpunt voor Michelin

Ivo van Nunen heeft nog wel een klein puntje van kritiek voor Michelin. En dat betreft het tijdstip van de mededeling. ‘Het is fijn dat ze vooraf bellen, maar wij kregen het bericht zaterdagavond om 17.15 uur. Net voor het drukste servies van de week...'

'Expert Michelin zou toch moeten weten dat dit niet handig is. Het nieuws kwam hard aan, maar na kort overleg hebben we besloten nog niet iedereen op de hoogte te brengen. Dat hebben we na afloop van het diner gedaan… En dat bleek de juiste beslissing. Er kwamen veel emoties los. De positieve reacties van gasten – die ook nog van niets wisten – hebben ons door de avond gesleept.’

'Minder reserveringen door sterverlies'

Van Nunen verwacht wel wat terugloop in reserveringen om de Michelinster ook een bepaalde groep gasten aantrekt. Maar we gaan geen rare dingen doen om Michelin te pleasen en ons de ster terug te geven. Dat hebben we nooit gedaan.’

Het team van Oonivoo heeft vandaag een borrel. ‘We hebben een sterke en saamhorige club mensen. Ze werken keihard voor de zaak en dan is zo’n moment samen belangrijk om ervaringen en emoties te delen. Ook al hebben we dat zaterdagavond laat ook al gedaan.’

Marco van Bergen

Het restaurant is eigendom van Marco en Esther van Bergen. Marco is vinoloog en zijn liefde voor wijnen komt duidelijk terug bij Oonivoo. Tegenover het restaurant heeft Van Bergen wijnwinkel Oonivoo Wines & More. Ook is hij eigenaar van een Jumbo supermarkt in Oss.