15-jarige verdacht van explosies The Harbour Club en In The City

15-jarige verdacht van explosies The Harbour Club en In The City

De verdachte die is aangehouden voor explosies in Amsterdam, bij onder meer The Harbour Club en café In The City is een 15-jarige jongen.

De verdachte zou betrokken zijn bij meerdere incidenten, meldde de politie eerder, waaronder The Harbour Club en café In The City.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de rechter-commissaris maandag besloten dat hij nog zeker twee weken langer vast blijft zitten.

Aangezien de jongen in beperkingen zit, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat, worden er verder geen mededelingen gedaan over de zaak. Ook speelt zijn leeftijd mee bij de terughoudendheid, aldus het OM.

The Harbour Club dicht om explosies

Naast de restaurant-keten van Richard van Leeuwen was ook Café in the City in het Amsterdamse centrum slachtoffer van een explosie. Beide zaken werden door de gemeente gesloten.

The Harbour Club Amsterdam Oost
The Harbour Club Amsterdam Oost.

Ook ging een explosief af bij een huis aan de Emanzana, midden in een woonwijk. In de nacht van zondag op maandag ontplofte er weer een vuurwerkbom, ditmaal bij een horecazaak aan de Vijzelgracht. Het is niet bekend voor welke incidenten de verdachte verantwoordelijk wordt gehouden.

De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Reactie Richard van Leeuwen

Richard van Leeuwen, samen met Joost Verhoeven eigenaar van The Harbour Club, is strijdbaar en vastberaden zo liet hij kort na de sluiting weten. ‘We willen zo snel mogelijk weer open.’

De gemeente spreekt echter van ‘ernstig gevaar voor de openbare orde’. Dit rijmt Van Leeuwen niet met het gevoerde beleid. ‘We hebben na de explosie een week zonder problemen gedraaid en we werken volledig mee met de politie. We delen alle gevraagde informatie inclusief camerabeelden. De vergunning is er recent nog verlengd.’