Werkgevers bezorgd over hogere lasten voor bedrijven

Werkgevers bezorgd over hogere lasten voor bedrijven

Het Nederlandse bedrijfsleven kijkt met enige zorg naar uitgelekte begrotingsplannen van het kabinet. Vooral naar de geplande hogere lasten.

Coalitiepartijen willen onder andere met hogere lasten voor bedrijven miljarden euro's vrijmaken voor maatregelen die de pijn van de sterk gestegen prijzen voor huishoudens moet verzachten.

Maar ondernemers kampen ook met hoge kosten, zo onderstrepen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

'Als ondernemer kun je de euro maar één keer uitgeven en met allerlei lastenstijgingen schieten we onszelf als land hierdoor in eigen voet, terwijl er flink geïnvesteerd moet worden in zaken als de energietransitie', stellen de organisaties.

Hoge lasten en verhoging minimum loon

De belangenbehartigers van het bedrijfsleven benadrukken dat veel midden- en kleinbedrijven het moeilijk hebben door de hogere kosten voor energie, die lang niet altijd zijn door te berekenen. Een versnelde verhoging van het wettelijk minimumloon, waar volgens Haagse bronnen ook aan wordt gewerkt, zou daar bovenop komen.

Woensdagochtend bereikten de coalitiepartijen een overeenkomst over de begroting voor volgend jaar. Voor verder commentaar wachten VNO-NCW en MKB-Nederland nog op de exacte plannen die op Prinsjesdag bekend worden. Maar ingewijden meldden al dat het kabinet 14 miljard tot 15 miljard euro zal steken in lastenverlichting voor burgers.

hogere lasten Belastingschuld saneren

Daarnaast gaat het minimumloon met een stijging van 10 procent in één keer veel sneller omhoog dan gedacht. Daarmee stijgen ook uitkeringen flink. Deze zijn gekoppeld aan het minimumloon.