Man Met Bril Koffiehotel: Dag én nacht in teken van het bakkie pleur

Man Met Bril Koffiehotel: Dag én nacht in teken van het bakkie pleur
(C) Roel Dijkstra Fotografie / Foto: Robert Vos

Paul Sharo van Man met Bril Koffie opent in de zomer van 2023 in Rotterdam het Man Met Bril Koffiehotel. Daar staan gasten op met hun favoriete kop koffie, wordt koffie gebrand, kennis gedeeld en het is zelfs de tijdelijke woonplek van 's werelds beste barista's en branders.

Paul Sharo vertelt het vanuit zijn koffiebar Man Met Bril Koffie in de Hofbogen in Rotterdam. Het is half elf, een vrijdagmorgen en de zaak is vol.

‘We groeien hier uit onze jas, ondanks de zoveelste uitbreiding. Nu is het tijd om écht een flinke stap te maken.’ Belangrijk voor Sharo is dat dit wel in de stad gebeurt. ‘Ik wil hier branden. Want ik geloof heel erg dat je als voedselproducent de verantwoordelijkheid hebt om inzichtelijk te maken wat je aan het doen bent.’ Het Man Met Bril Koffiehotel krijgt 15 hotelkamers, 8 studio’s, een branderij, een koffiebar, vergaderruimtes, sportmogelijkheden, restaurant en een terras.

Liefde voor koffie

Paul Sharo’s liefde voor koffie ontstond als jongvolwassene, in de tijd dat hij werkte als maître in een Rotterdams restaurant. Hij kreeg er de bijnaam Man met Bril. ‘Inmiddels heb ik mijn ogen gelaserd en dus zonder bril’, vertelt hij met een glimlach. ‘Maar goed, ik vind koffie gewoon heel leuk en lekker. Mijn interesse erin groeide, naarmate ik me er meer in ging verdiepen. Ik wilde er gewoon zoveel mogelijk over weten.’ Op vragen over de kwaliteit van koffie bij de koffieleverancier kreeg hij geen bevredigende antwoorden, waarna hij besloot het heft in eigen hand te nemen.
Er kwam een thuisbrander op de markt. Dus Sharo startte een zoektocht naar groene bonen. ‘Zo ben ik thuis mijn eerste koffie gaan branden. Na flink experimenteren vond hij de kwaliteit beter dan wat in het restaurant werd ingekocht. ‘Dus ik ben ook gaan branden voor het restaurant. In een hokje achteraf.’

Totdat Sharo bedacht dat het ook leuk was om voor de ogen van de gasten koffie te gaan branden. In het kader van wat extra beleving, ging de enthousiaste maître aan de slag voor een vol restaurant.
En toen ging het brandalarm af. ‘Ik had geen rekening gehouden met het feit dat er nogal wat rook vrijkomt bij het branden van koffie.’ Het restaurant moest worden ontruimd tijdens het diner. ‘Alle gasten naar buiten’, vertelt Sharo hoofdschuddend. Gekscherend riep de chef daarop ‘Man met Bril Koffie’.

Hotelkamer als verlengstuk van koffiebar

8 jaar geleden was het dié naam die op de gevel kwam te hangen op de Vijverhofstraat 70 in Rotterdam. Vanuit dat pand brandt en serveert hij koffie, maar levert hij ook aan horeca en kantoorpanden. ‘De afgelopen jaren heb ik mijn koffiebar en branderij kunnen uitbreiden met naastliggende panden. Die groei zit op deze locatie nu wel aan zijn max en daarom ben ik op zoek gegaan naar een nieuw pand, waar gasten ook kunnen overnachten. Die heb ik gevonden, in de wijk Crooswijk.’

Investering Man Met Bril Koffiehotel

Met het hotel is een totale investering van €2.200.000 gemoeid. Daarvan hoopt hij €700.000 op te halen via crowdfunding. De rest komt via eigen vermogen en investeerders. Een overnachting in een tweepersoonskamer komt op €145 per kamer per nacht.
Het koffiehotel betrekt straks vijf naast elkaar gelegen panden, die nu helemaal worden opgeknapt. Op de bovenste verdiepingen komen sociale huurwoningen, die gerenoveerd en verduurzaamd worden. Op de begane grond is de ingang tot het hotel, met aan de voorzijde de koffiebranderij, koffiebar, vergaderruimtes, de sportruimte en het restaurant. Aan de achterzijde de hotelkamers en studio’s. Hiervan komt een deel beschikbaar voor de barista’s en branders die hier tijdelijk gaan wonen, de rest is voor hotelgasten.

Longstay appartementen in Man Met Bril Koffiehotel

Maar waarom een Man Met Bril Koffiehotel? Met het hotel wil hij voor de koffiewereld een plek creëren waar alles samenkomt. ‘Ik wil de internationale koffiecommunity vergroten door de beste barista’s en branders naar het koffiehotel te halen. Zij kunnen er tijdelijk wonen, hun kennis met ons uitwisselen en de eigen kennis vergroten. De medewerkers die tijdelijk in het hotel komen wonen, moeten wel echt een toegevoegde waarde zijn en kennis over koffie kunnen delen. Nu hebben we in de koffiebar ook medewerkers uit Griekenland en Brazilië met een enorme dosis ervaring. Door koffie-expats huisvesting te bieden, kun je mensen aan je binden waardoor die community nóg meer groeit.’

Interieur Man Met Bril Koffiehotelkamers

In hoeverre komt het thema koffie straks terug in de hotelkamers? In het design is er weinig dat aan het bakkie pleur doet denken. De sfeer van de huidige Man Met Bril koffiebar wordt hetzelfde als op de nieuwe locatie, maar dan een stap volwassener in samenwerking met Hugo interieurvormgeving. ‘Maar je krijgt geen kussens gemaakt van oude koffiezakken en foto’s van koffieboeren boven het bed. Wel worden de zeepjes in de badkamer gemaakt van het restproduct van koffie en we hebben een hele mooie koffieservice.’ Eigenlijk is een hotelkamer een verlengstuk van de koffiebar. ‘We krijgen geen receptie. Hotelgasten komen binnen bij de koffiebar, waar de ontvangst is. Daar nemen we de hotelgasten graag mee in de wereld van koffie en gaan we op zoek naar de eigen favoriet. Die krijgen ze ook als souvenir in capsules mee naar huis, of om zelf op de kamer koffie van te zetten. Maar wanneer gasten zin hebben in een andere koffie, dan hoeven ze alleen maar te bellen en wordt die geserveerd. Zo willen we echt maatwerk en een unieke beleving bieden.’