Permanente sluiting iconisch restaurant d'Vijff Vlieghen voorkomen

Permanente sluiting iconisch restaurant d'Vijff Vlieghen voorkomen

Een permanente sluiting van het iconische restaurant d'Vijff Vlieghen -dat sinds 1939 een begrip is in Amsterdam - is voorkomen door een samenwerking tussen de pandeigenaar en de UMH Groep.

Het restaurant dat huist in vijf 17-eeuws monumenten aan de Spuistraat en het Singel sloot op 13 november permanent de deuren. Een conflict tussen exploitant en verhuurder zou daaraan ten grondslag liggen.

Overname d'Vijff Vlieghen

De oorsprong van het conflict tussen de voormalige exploitant en de verhuurder, ligt bij de overname, zeven jaar geleden, zo meldt Het Parool. Toen werden de gebouwen, de naam en de kunstverzameling - waaronder originele etsen van Rembrandt- van d’Vijff Vlieghen van de NH Hotel Group overgenomen.

Bij die overname door vastgoedbedrijf Nedstede werd afgesproken dat de nieuwe eigenaar vanaf 15 november 2022 ook de exploitatie zou overnemen. Door een conflict tussen beide partijen kwam er op dat punt een kink in de kabel.

Gezamenlijke joint venture

Sluiting van het restaurant was het gevolg. Definitieve sluiting is nu afgewend door een samenwerking met de UMH groep, onder meer de eigenaar van George group. Besloten is om Restaurant d'Vijff Vlieghen in een gezamelijke joint venture voort te zetten.

Door de nieuwe samenwerking met de UMH Group, neemt NH Hotel Group na 22 jaar definitief afscheid van het restaurant, meldt Het Parool.

Aankondiging van sluiting

Op social media meldde het restaurant vorige week dat het mooiste restaurant van Amsterdam en omstreken, Restaurant d’Vijff Vlieghen, ging sluiten.

'Het huurcontract tussen verhuurder en huurder loopt vandaag, 15 november, af en wordt niet verlengd. Wat de verhuurder met het pand en exploitatie wil gaan doen, daar is jammer genoeg nog geen duidelijkheid over.'

Over d'Vijff Vlieghen

Kunsthandelaar en horecaman Nicolaas Kroesse opende het restaurant in 1939. Om reclame te maken voor zijn zaak vertrok hij met een vogelkooi met vijf koperen vliegen naar New York, waardoor de zaak internationaal bekendheid verwierf.