Nieuw van Lamb Weston: Really Crunchy Fries

Nieuw van Lamb Weston: Really Crunchy Fries

Lamb Weston heeft Really Crunchy Fries gelanceerd tijdens de Horecava. Deze friet is krokant en langdurig knapperig, en het positieve effect van deze eigenschappen is zelfs wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de consument het geluid van knapperige friet associeert met onder meer een grotere versheid.

Lamb Weston is een van ‘s werelds grootste producenten en verwerkers van diepgevroren friet, Twister Fries en andere diepgevroren aardappelproducten. Continu wordt ingespeeld op belangrijke trends. ‘Krokantheid en knapperigheid zijn naast aardappelsmaak de belangrijkste voorwaarden voor kwaliteitsfriet’, zegt Bart Oostwouder, Country Marketeer Benelux & Scandinavia bij Lamb Weston.

Gasten zijn op zoek naar sensorische ervaringen ”

Eiwitten uit erwten

‘Bij de categorie gecoate friet hebben we daarom naast aardappelzetmeel, nu ook eiwitten uit erwten toegevoegd’, legt Oostwouder uit. ‘Dit maakt de nieuwe friet extra crunchy.’ Voor zowel chefs als consumenten is dit interessant. ‘Gasten zijn naast een stukje entertainment ook op zoek naar sensorische ervaringen in het restaurant, en trouwens ook in eigen huis heeft de coronacrisis ons geleerd. Bij home delivery willen we dan ook dezelfde ervaring bieden als in het restaurant,’ aldus Bart Oostwouder.

‘Het zichtbare beslag met eiwitten uit erwten leidt tot extra krokantheid. Het contrast tussen de binnenkant, een zachte textuur en de buitenkant van de friet is hiermee vergroot,’ aldus Oostwouder. De friet blijft bovendien extra lang krokant omdat het beslag als een soort beschermend jasje fungeert, tot wel 30 minuten.

Lamb Weston richt zich met de jongste innovatie met name op progressieve chefs. ‘Zij zijn op zoek naar de nieuwste trends’, bemerkt de Country Marketeer, die hoog opgeeft van de vernieuwde krokantheid en knapperigheid van Really Crunchy Fries. Oostwouder: ‘Bij krokantheid gaat het om de eerste bite met de voortanden en de kracht die daarmee gezet wordt, terwijl het bij knapperigheid gaat om het kauwen met de kiezen en het geluid dat vervolgens aan dient te blijven.’

Wetenschappelijke studie

Bart Oostwouder verwijst naar de wetenschappelijke studie ‘The Science Behind Why We Crave Loud and Crunchy Foods’ waar geur- en smaakonderzoeker Alan Hirsch van het Geur en Smaak Instituut in Chicago bij betrokken was. Hirsch toont aan dat mensen houden van knapperige, krakende snacks en het luide gerammel dat via lucht- en beengeleiding naar ons binnenoor gaat en ons helpt te identificeren wat we consumeren.

‘Het doet wat met het brein, we worden blij en gelukkig van krokante frietjes’, legt Oostwouder uit. Afhankelijk van de snack kan het geluid oplopen tot 63 decibel. Een andere studie toont aan dat de friet zowel knapperiger als verser ervaren wordt wanneer het algehele geluidsniveau wordt verhoogd of wanneer alleen de hoogfrequente geluiden selectief worden versterkt.

Hoogste waardering

Tests hebben inmiddels uitgewezen dat Really Crunchy Fries aan deze krokantheid voldoen en het hoogst in waardering scoort ten opzichte van de eerdere varianten van Lamb Weston. Ook scoort Really Crunchy Fries aanmerkelijk beter dan andere producten in de markt, direct na frituren als ook na 30 minuten.

Lamb Weston heeft de friet een artisanale look and feel meegegeven. ‘Zodat de consument het ambacht ervaart’, aldus Oostwouder, die voor 2023 de volgende belangrijke trends voorziet: schuldvrij genieten, de hang naar nostalgische smaken en Gastro-escapisme (helemaal opgaan in food). ‘Onze nieuwe friet kan hier aan bijdragen.’ Really Crunchy Fries zijn verkrijgbaar bij de groothandel in drie soorten: 6x6mm, 9x9mm & 9x9mm Skin-On.

Dit artikel is gesponsord door Lamb Weston.