Emmy Stoel European Hotel Manager of the Year bij EHMA

Emmy Stoel European Hotel Manager of the Year bij EHMA
EHMA voorzittet Panos Almyantis overhandigt de award aan Emmy Stoel

Emmy Stoel, general manager van Sofitel Legend The Grand in Amsterdam, is door de European Hotel Managers Association uitgeroepen tot European Hotel Manager of the Year 2023. Het is pas de tweede keer dat een Nederlandse hotelier deze prestigieuze titel wint.

De European Hotel Managers Association (EHMA) bestaat sinds 1974. Sinds 1999 reikt de vereniging de titel European Hotel Manager of the Year uit. En dit jaar is Emmy Stoel van Sofitel Legend The Grand in Amsterdam verkozen tot European Hotel Manager of the Year 2023. 

Stoel is de tweede Nederlander en de tweede vrouw tussen in totaal tot nu toe 24 winnaars. Alleen de allereerste, in 1999, ging ook naar een vrouwelijke general manager. Dat was Dagmar Woodward, van Hotel Le Royal Monceau Raffles Parijs. De andere Nederlandse winnaar was Paul van Wijk in 2008, toen gm van hotel Dolce La Hulpe in Brussel.

‘Een hele eer. En ook al krijg ik de award persoonlijk, ik zie het als een teamprestatie. De prijs wordt ook toegekend voor de prestaties van het hotel in het afgelopen jaar. En we hebben een aantal mooie prijzen en titels gewonnen (zie kader onderaan dit artikel, red.). Onder meer voor ons duurzaamheidsbeleid. Dat vinden ook onze eigenaren heel belangrijk, dat zie je terug in het beleid.’

European Hotel Manager of the Year 2023

Stoel kreeg de titel European Hotel Manager of the Year 2023 uitgereikt op de 49e jaarlijkse bijeenkomst van de European Hotel Managers Association. Die werd van 10 tot 12 februari gehouden in het hotel van de winnaar van vorig jaar. Dat was het Four Seasons Hotel, The Ritz Lisbon. General manager Guilherme Augusto Costa won de titel in 2022. 

‘Het was een enorme verrassing', zegt Stoel over de bekendmaking tijdens een galadiner. ‘Vooraf maken ze niet bekend wie de kanshebbers zijn, dus ik wist echt van niets.’

Stoel krijgt de award vooral vanwege haar verdiensten in de covidcrisis. ‘Ze kreeg het voor elkaar het hotel door de moeilijke tijd te krijgen', aldus de jury. ‘Dat was grotendeels te danken aan de enorme sociale betrokkenheid die The Grand laat zien onder leiding van Stoel. Ook ontving het hotel de afgelopen jaren een heel aantal prijzen, wat ook te danken is aan Stoel.’ 

Die sociale betrokkenheid uit zich in een stevig duurzaamheidsbeleid, ziet de jury, zowel op het gebied van milieu als sociale duurzaamheid. ‘Stoel zet zich zichtbaar in voor gendergelijkheid binnen het bedrijf. Ze initieerde een flink aantal projecten die zich richten op een veilige werkomgeving, welzijn van medewerkers en het helpen van de lokale gemeenschap in Amsterdam. Haar focus op sociale, culturele en personeelswaarden maken Emmy Stoel tot een opvallende general manager.’ 

De afgelopen jaren ontving Stoel ook al enkele persoonlijke prijzen. Onder meer de EHMA Sustainability Award by Diversey 2021, de Virtuoso Culture Award 2021 voor haar “Artists in Residence” project, Villegiature Awards 2021 – Grand Prize Best Service in a Hotel in the World. En vorig jaar werd ze verkozen als een van de 100 Beste Hotel General Managers van 2022. 

Over European Hotel Managers Association 

European Hotel Managers Association reikt de titel jaarlijks uit aan een van haar leden die het jaar ervoor, en in de rest van zijn of haar carrière, uitmuntende resultaten laat zien en positief opvalt tot ver buiten het eigen hotel. 

Om lid te kunnen worden van de EHMA moet iemand minstens tien jaar in de hotellerie werken en een functie hebben van general manager in een luxe hotel met een goede internationale reputatie. Ook moeten twee bestaande leden een aspirant-lid voordragen. Stoel is al tien jaar lid. 

Overigens heeft EHMA sinds vorig jaar al wel een Nederlands tintje: in maart 2022 trad Stephan Stokkermans van Grand Hotel Huis ter Duin toe tot het bestuur van de vereniging, als vice-voorzitter. ‘Ik denk dat hij mij heeft genomineerd', zegt Stoel. ‘We kennen elkaar al lang. Het heeft voor deze award zeker geholpen dat een Nederlander in het bestuur van de vereniging zit.’ 

Over Emmy Stoel 

Emmy Stoel studeerde aan Hotel Management School Maastricht en Cornell University. Ze startte haar carrière in 1989 bij hotel De Arendshoeve, daarna had ze verschillende functies binnen Hilton hotels en Okura Amsterdam. Na zes jaar general manager te zijn geweest van Okura maakte ze in 2019 de overstap naar Sofitel Legend The Grand. Met die ervaring en functie in een prestigieus hotel zit het dus wel goed. 

Sofitel Legend The Grand won onder meer al acht keer de titel Beste hotel van Nederland bij de World Travel Awards. Afgelopen jaar verkocht Accor haar aandeel in het vastgoed van het hotel aan een investeerder. Daarbij kondigde The Grand ook aan dat het hotel, dat in 2022 precies 30 jaar bestond, een renovatie en upgrading in het vooruitzicht heeft. Vanaf eind 2023 wordt het hotel in fases aangepakt, laat Stoel weten.