Accor ontvangt ruim €100 miljoen bij verkoop Sofitel Legend The Grand

Accor ontvangt ruim €100 miljoen bij verkoop Sofitel Legend The Grand

De vastgoedtak van Accor, AccorInvest, heeft haar belang in het pand waar Sofitel Legend The Grand Amsterdam in huist, verkocht aan een Britse vastgoedinvesteerder voor naar verluid €110 miljoen.

Accorinvest heeft haar belang van 50 procent in het vastgoed van het Amsterdamse Sofitel Legend The Grand verkocht aan de Britse vastgoedinvesteerder Schroders Capital. Met die transactie is een bedrag van zo'n €150 miljoen gemoeid. Daarvan is €40 miljoen bedoeld om de kamers te renoveren en het hotel te upgraden. 

Het hotel telt 177 kamers en de verkoopprijs is €110 miljoen, dus Schroders betaalt ongeveer €621.000 per kamer – exclusief renovatiekosten. En daarvoor krijgt het slechts de helft van de belangen in het pand. AccorInvest had die 50 procent, de andere 50 procent was al in handen van Yahya Group, een Omaanse private investeerder. Yahya behoudt zijn helft. 

Het totale hotel is dus zo'n €220 miljoen waard. Fors meer dan de €120 miljoen die het 14 jaar geleden waard was: in 2008 verkocht AccorInvest de helft aan Yahya Group voor €60 miljoen. Ook toen was daarbovenop een bedrag (€32 miljoen) uitgetrokken voor een renovatie. Die leidde destijds tot de omvorming van The Grand tot Sofitel Legend The Grand.

Of de renovatie en upgrade nu gaan leiden tot een naams- of merkwissel, is nog niet bekend. Ook is nog niet bekendgemaakt wanneer de verbouwing start. 

Ruim 600 jaar historie 

De historie van het gebouw gaat ver terug: begin 15e eeuw (1411) werd het gebouwd als klooster. Eind 16e eeuw kwam het in handen van de stad en werd het ingericht als logement voor hooggeplaatste gasten. Halverwege de 17 eeuw werd het gebouw ingericht als stadhuis van Amsterdam, een functie die het (met enkele tussenposen) vervulde tot 1987.

In 1992 opende Hotel The Grand er de deuren. Dat 30-jarig bestaan werd afgelopen september gevierd.

Bij de heropening als Sofitel Legend The Grand in 2008 tekende Accor een managementcontract voor 25 jaar, dat dus nog tot 2033 loopt. Sinds 2019 is Emmy Stoel general manager van het hotel.