Nederlands team plaatst zich voor finale Global Chefs Challenge

Nederlands team plaatst zich voor finale Global Chefs Challenge
Bert van Manen (teammanager Nederlands Culinair Team), Tim Hoppe, Tom Lamers en Waldrik Kremer (internatationaal jurylid & teammanager Nederlands Culinair Team). Fotocredits: Charlotte Mauritz / Annoncé Management.

Nederland heeft zich in Rimini geplaatst voor de finale van de Global Chefs Challenge in Singapore in 2024. Deze wedstrijden worden georganiseerd door World Association of Chefs Societies (WACS) waar in Nederland het Gastronomisch Gilde bij aangesloten is.

Tom Lamers en Tim Hoppe vertegenwoordigden Nederland tijdens de voorronde in Rimini. In totaal deden 18 Europese landen mee aan de wedstrijd. De deelnemers moesten een voorgerecht en een hoofdgerecht presenteren aan de jury waarin heilbot en kalfsvlees van de VanDrie Group de verplichte onderdelen waren.

De teams hadden hier 2,5 uur de tijd voor en de jury hield de tijd strak in de gaten. Het Nederlands team werkte geconcenteerd en georganiseerd aan hun gerechten en deze gingen precies op tijd mee naar de jury.

Het Koetshuis

Tom Lamers en Tim Hoppe, beide werkzaam bij Restaurant het Koetshuis in Bennekom (resp. chef en chef de partie), waren tevreden met hun gerechten. 'De cuisson van ons kalfsvlees gerecht was subliem en de jury gaf aan dat dit het beste gerecht van de dag was, dat is natuurlijk heel gaaf.'

Ook de jury roemde het gerecht met de heilbot van Lamers en Hoppe. 'Als je deze op de kaart zet, gooi je hoge ogen bij Michelin.' Het gerecht is één van de signature gerechten van Lamers bij sterrestaurant Het Koetshuis.

Nederlands jurylid

Nederland was ook vertegenwoordigd in de jury door Waldrik Kremer. Hij is de enige Nederlander in het jurycircuit en is al vele jaren betrokken bij het Nederlands Culinair Team. 'Deze gouden medaille geeft maar weer aan dat Nederland bij de hogere regionen van het wedstrijd koken hoort, na een mooie prestatie van het team in Luxemburg in november nu deze kwalificatie geeft aan dat wij echt mee doen in de top.'

Bert van Manen, teammanager van het Nederlands Culinair Team, is enorm trots op Tom en Tim. 'In november zijn wij uitgenodigd door de Italiaanse chefsvereniging om deel te nemen aan deze wedstrijd en de jongens hebben dit heel snel opgepakt. Ondanks de korte voorbereidingstijd hebben zij een topprestatie neergezet en ik heb er alle vertrouwen in dat zij volgend jaar in Singapore hoge ogen gaan gooien.'

Finale in Singapore

Worldchefs organiseert in 2024 het jaarlijkse congres in Singapore en de finale van de Global Chefs Challenge is hieraan gekoppeld. De wedstrijden zullen plaatsvinden van 20-25 oktober 2024. In Nederland is het Gastronomisch Gilde als enige vereniging aangesloten bij de WACS. Nederland participeert met het Nederlands Culinair Team in de wedstrijden van de WACS die wereldwijd georganiseerd worden.