Belgische chef verliest na 30 jaar Michelinster

Belgische chef verliest na 30 jaar Michelinster

Een hard gelag voor chef-kok Ferdy Debecker van restaurant Eyckerhof in het Belgische Bornem. De chef verloor één jaar voor zijn pensioen zijn Michelinster. De ster had team Eyckerhof al 30 jaar in bezit.

Maandag 13 maart vindt de Michelinpresentatie in Belgie plaats. Gisteren ontving Ferdy Debecker al een telefoontje van Michelin met het teleurstellende nieuws.

'Ik ga er niet minder om slapen, al kwam het telefoontje vanmiddag wel binnen', geeft de 64-jarige chef-kok toe tegenover de Belgische media.

Voor het eerst in drie decennia zal restaurant Eyckerhof vanaf maandag geen Michelinster meer hebben. Jaar na jaar werd het werk van de chef en zijn team bekroond met een ster. Maar Michelin vond het tijdens de laatste bezoeken niet overtuigend genoeg meer. 'Ik had mijn laatste jaar toch graag afgesloten als sterchef', besluit Debecker.

Bedankt voor het vertrouwen

Op social media schrijft het restaurant: 'Bedankt Michelin voor het vertrouwen de afgelopen 30 jaar. Daarnaast willen we ook alle gasten en het personeel bedanken die de afgelopen jaren hun steentje hebben bijgedragen aan dit succes.'

Debecker vervolgt: 'En niet getreurd, we stoppen er nog niet mee, we gaan gewoon door zoals we bezig zijn en intussen stomen we de jeugd klaar voor de overname die volgend jaar augustus gepland staat.'

Druk van de Michelinster

In een eerder interview vertelt hij dat na de komst van de eerste Michelinster, toen 28 jaar terug, onbewust de drang ontstond om voor die tweede Michelinster te gaan. 'Maar tegelijk besef je meteen dat dat heel moeilijk wordt. Het is juist al een hele prestatie om die eerste te behouden, en dat al zovele jaren. Want als je stilstaat, ga je achteruit en ben je die ster zo weer kwijt.'

Hij zei twee keer per dag op topniveau te willen presteren. 'Al moet ik zeggen dat die stress bij mij wel wat vermindert met het ouder worden, dan leer je beter te relativeren. Je komt ook tot het inzicht dat je het ervaren van druk en stress zelf mee in de hand hebt. Bijvoorbeeld in je omgang met sociale media. Ik merk dat veel jongere koks veel belang hechten aan wat er online over hen verteld wordt – positief en negatief. Zulke dingen kan ik makkelijker loslaten, je weet dat je er soms geen vat op hebt.'