Toezicht camera's op Arnhemse korenmarkt te weinig

Van de 58 camera's in de binnenstad wordt onvoldoende gebruik gemaakt. De beelden worden te weinig bekeken en door een tekort aan verlichting is een deel van die opnamen onduidelijk.Dit zegt preventie coördinator W. Hooft van de politie Gelderland-Midden. De gemeente Arnhem heeft ruim twee jaar geleden in de binnenstad voor zeven ton camera's opgehangen. Die staan dag en nacht aan.

De beelden zijn te zien op monitoren in de meldkamer van de brandweer. Doel van het cameratoezicht is een beperking van het aantal geweldsdelicten in het uitgaanscentrum. De politie vindt dat de camerabeelden onvoldoende worden bekeken. Dat gebeurt alleen op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen elf uur 's avonds en vier uur 's nachts continu door een medewerker van de gemeente. Die waarschuwt bij misdrijven de meldkamer van de politie.

'Dat is te weinig. Buiten die uren zijn het mensen van de meldkamer die met een schuin oog op de camera's letten. Die hebben het druk en zien lang niet alles, aldus Hooft. 'De gemeente heeft te weinig geld uitgetrokken om die de beelden vaker te kunnen bekijken. Nu zien we de volgende dag op beeld wat we de avond ervoor hadden kunnen voorkomen als we het meteen had gezien.'

De beelden van sommige camera's zijn onbruikbaar omdat de straat onvoldoende verlicht is. Vooral in de steegjes rond de Korenmarkt is dit een probleem. Hooft: 'Dat kan verholpen worden door verlichting op te hangen, die tegelijk met de camera's vanuit de meldkamer te bedienen is. Gebeurt dat niet dan zijn die camera's 's nachts onbruikbaar.'

De camera's hangen nu rond en op de Korenmarkt, bij de dagopvang voor drugsverslaafden aan de Eusebiusbuitensingel en op de routes naar het station en de parkeergarages. In de binnenstad zijn nog witte vlekken die niet binnen het bereik van de camera's vallen. In enkele gevallen zijn dit plekken waar veel geweldsmisdrijven voorkomen zoals het Gele Rijdersplein en de Varkensstraat.

De camera's worden voor binnenstadbezoekers aangegeven met klein bordjes. De politie wil dat meer aandacht op het toezicht wordt gevestigd zodat de preventieve werking groter is. Met horeca-ondernemers wordt gedacht over een groot filmscherm op de Korenmarkt waarop mensen zichzelf zien als ze worden gefilmd.

De politiemensen zeggen blij te zijn met het camerasysteem. Ze voelen zich veiliger omdat collega's meekijken. Bovendien zijn ze sneller ter plaatse en verrichten meer arrestaties doordat ze ondersteuning krijgen van de centralist, die de beelden ziet.

Dit verklaart ook het toegenomen aantal aanhoudingen in het gebied van de camera's. De gemeente evalueert dit najaar het cameratoezicht.