Inschrijving Bocuse d'Or geopend: vijf kandidaten strijden straks in finale

Inschrijving Bocuse d'Or geopend: vijf kandidaten strijden straks in finale
De winnaars van 2023 op het podium, Denemarken pakte het goud.

De inschrijving voor de prestigieuze kookwedstrijd Bocuse d'Or Nederland is weer geopend. Maximaal vijf kandidaten zullen uiteindelijk tegen elkaar strijden tijdens de Nederlandse finale, op maandag 18 september 2023 op horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam.

Deelnemers kunnen zich inschrijven voor Bocuse d’Or tot en met 22 mei 2023. Maximaal vijf Nederlandse kandidaten mogen straks hun kookkunsten laten zien tijdens de finale in Rotterdam Ahoy. De winnaar van de Nederlandse finale plaatst zich voor de Europese finale in Trondheim in Noorwegen op 19 en 20 maart 2024. In 2025 vindt vervolgens de wereldfinale plaats in Lyon, de stad waar Paul Bocuse voor altijd aan verbonden is.

Inschrijven

'De deelnemers aan de Nederlandse finale moeten tijdens de wedstrijd laten zien dat ze alle technieken beheersen, dat ze tegen spanning kunnen, dat ze creatief zijn in het ontwikkelen en bereiden van gerechten en gevoel hebben voor presentatie', zegt SVH Meesterkok en sterrenchef François Geurds, voorzitter van Bocuse d’Or Nederland.

Chefs schrijven zich samen met een commis in, via de website van de organisatie. De Nederlandse vakjury bestaat uit toonaangevende sterrenchefs en SVH Meesterkoks. De Nederlandse winnaars worden dus afgevaardigd naar de Europese finale, maar ontvangen onder meer ook een horloge van Schaap en Citroen Juweliers. De chef krijgt een uurwerk ter waarde van 15.000 euro, de commis ontvangt een horloge van 10.000 euro.

'Deelnemen aan de wedstrijden van Bocuse d’Or stelt stevige eisen aan de kandidaten en de producten. De wedstrijd vraagt niet alleen enthousiasme en liefde voor het vak, maar ook kennis, ervaring, professionalisme, een grote inzet en organisatie- en doorzettingsvermogen', wil de organisatie verduidelijkt hebben.

'Wedstrijddeelnemers krijgen volledige support van Bocuse d’Or Nederland. Dat begint al op maandag 5 juni met een meeting met de geselecteerde finalisten op het kantoor van SVH: het bestuur neemt dan de hele route met de kandidaten door.'

Scandinaviërs presteren sterk

De wereldfinale van de culinaire wedstrijd vindt om de twee jaar plaats in Lyon en werd in 1987 in het leven geroepen door de in 2018 overleden Paul Bocuse. Aankomende wereldfinale vindt dus plaats in 2025 in Lyon, waar 24 landen vanuit vijf continenten de strijd met elkaar aangaan.

Het team van Denemarken won in 2023 de Bocuse d’Or. De Scandinaviërs presteren vaak sterk in de eindstrijd: van de afgelopen 19 edities ging de titel 9 keer naar een Scandinavisch land.