Bocuse d'Or weer gewonnen door team uit Scandinavië

Bocuse d'Or weer gewonnen door team uit Scandinavië
De winnaars van 2023 op het podium, Denemarken pakte het goud.

Het team van Denemarken heeft de wereldfinale van de Bocuse d'Or 2023 gewonnen. Het is de derde keer dat Denemarken de wereldwijde finale, die eens in de twee jaar wordt georganiseerd, wint. In 19 edities ging de titel 9 keer naar een Scandinavisch land.

Met de winst van Denemarken in de wereldfinale van de Bocuse d’Or 2023 was het Scandinavische feestje niet over, want de Bocuse d’Argent (zilver) ging naar Noorwegen. Bocuse de Bronze was voor Hongarije. Nederland had het in de Europese finale niet gered om zich te plaatsen voor de wereldfinale, waar teams uit 24 landen het tegen elkaar opnamen. 

Chefkok Brian Mark Hansen en commis Elisabeth Madsen waren het derde winnende team voor Denemarken in de laatste zeven edities van de Bocuse d’Or. Ook in 2011 en 2019 won Denemarken. Dat is dezelfde top-3 als in de Europese finale in 2022. Ook toen won Denemarken, met Hongarije op plek twee en Noorwegen op drie. 

Uitslag wereldfinale Bocuse d’Or 2023 

 1. (Bocuse d’Or) Denemarken - Brian Mark Hansen 
 2. (Bocuse d’Argent) Noorwegen - Filip August Bendi 
 3. (Bocuse de Bronze) Hongarije - Bence Dalnoki 
 4. Zweden - Jimmi Eriksson 
 5. Frankrijk - Naïs Pirollet 
 6. Finland - Johan Kurkela 
 7. Verenigd Koninkrijk - Ian Musgrave 
 8. IJsland - Sigurjón Bragi Geirsson 
 9. Verenigde Staten - Jeffery Hayashi 
 10. Zwitzerland - Christoph Hunziker 
 11. Canada - Samuel Sirois 
 12. Japan - Tomoyuki Ishii 
 13. Estland - Alexander Gureev 
 14. België - Sam Van Houcke 
 15. Niew-Zeeland - Will Mordido 
 16. Colombia - Carlos Pajaro 
 17. China - Nick Yuli Lin 
 18. Australië - Alex Mcintosh 
 19. Mauritius - Kritesh Halkory 
 20. Zuid Korea - Byeonghyen Hwang 
 21. Chili - Ari Zuñiga Salas 
 22. Mexico - Marcelo Hisaki 
 23. Marokko - Faical Zahraoui 
 24. Sri Lanka - Mihishan Rashminga Silva 

Nederland heeft nog nooit de wereldfinale gewonnen. De hoogste plek voor Nederland was plek 9, in 2015 behaald door Jan Smink. Twee jaar later werd Smink 11e in de wereldfinale. Sinds 2017 is het Team NL niet meer gelukt naar de wereldfinale te gaan. 

Frankrijk heeft de meeste overwinningen: 8 van de 19 edities gingen naar het thuisland van naamgever van de wedstrijd Paul Bocuse, die in 2018 overleed. Noorwegen won 5 keer, Denemarken is nu op drie overwinningen gekomen. Zweden won één keer, net als Luxemburg. De enige niet-Europese winnaar waren de VS in 2017. 

Zilver en brons zijn wel naar een iets diversere groep landen gegaan, al domineren ook hier Frankrijk en Scandinavië (zelfs IJsland, dat behaalde twee keer de derde plaats). Alleen de VS, Singapore en Japan wonnen als niet-Europese landen medailles. Nederland komt in de lijst medaillewinnaars niet voor, België deed het in de jaren ‘80 en ‘90 goed, met drie tweede en drie derde plaatsen. 

De medaillewinnaars tot nu toe: