Sergio Herman opent mogelijk restaurant in bekend Limburgs hotel

Sergio Herman opent mogelijk restaurant in bekend Limburgs hotel
Sergio Herman

Sergio Herman Group heeft een intentieverklaring getekend met een bekend Limburgs hotel om er een restaurant te gaan exploiteren. Dat gaat op zijn vroegst in 2025 open. En of dat restaurant er daadwerkelijk komt, en wie er dan gaat koken, is nog onduidelijk. Eerst moet de geplande uitbreiding van het hotel gestalte krijgen.

Sergio Herman Group is in gesprek met Oostwegel Collection over de mogelijke gastronomische invulling van de geplande uitbreiding van het Kruisherenhotel in Maastricht. In dat nieuwe hoteldeel wil Oostwegel een ‘hoogwaardig casual fine dining restaurant'. En daar ligt mogelijk een rol voor het culinaire bedrijf rondom de Zeeuwse topchef Sergio Herman. 

Daarvoor hebben Oostwegel Collection en Sergio Herman Group een jaar geleden al een intentieverklaring getekend. Het was niet de bedoeling dat die nu al naar buiten zou komen. Omwonenden van het hotel hadden de vergunningsaanvraag voor de uitbreiding opgevraagd bij de gemeente, en daarin was verzuimd de naam van Herman weg te halen. 

Of Sergio Herman Group ook daadwerkelijk een restaurant gaat openen in Kruisherenhotel, is nog lang niet zeker. Eerst moet meer duidelijkheid komen over de vergunningen voor de uitbreiding van het hotel. Pas daarna zullen beide partijen om de tafel gaan zitten om de gastronomische en zakelijke invulling van het project te bespreken. ‘We verwachten dat dat dit najaar is’, laat Oostwegel Collection directeur Camille Oostwegel weten. ‘Er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt, we bevinden ons momenteel in de verkennende fase.’ 

John Janssen van de in Antwerpen gevestigde Sergio Herman Group ziet een samenwerking met de Oostwegel Collection als zeer passend. ‘We hebben elkaar warm aangekeken, want het is een top-familiebedrijf', zegt hij over Oostwegel tegen Het Belang Van Limburg. ‘Maar de uitbreiding van het Kruisherenhotel vergt een aanloop van jaren en in de culinaire wereld kun je hooguit een à twee jaar vooruitkijken.’ 

Volgens Janssen houden ze samen de horeca-markt in de gaten. ‘Per kwartaal evalueren we dat. Eind dit jaar beslissen we waarschijnlijk: gaan we het doen? En zo ja: met welk concept?’ Meespeelt is dat de gemeente Maastricht formeel nog niet heeft ingestemd met de hoteluitbreiding. 

Uitbreiding Kruisherenhotel 

Al in 2021 presenteerde Oostwegel de plannen om Kruisherenhotel uit te breiden met 50 kamers, een multifunctionele zaal en een ‘hoogwaardig casual fine dining restaurant'. Destijds kocht Oostwegel Collection een pand naast het hotel, wat nog tot september 2023 in gebruik is door het Maastricht Institute of Arts van Hogeschool Zuyd. 

Artist impression van het heringerichte gebied tussen het bestaande Kruisherenhotel (rechts) en De Stuers (links).
Artist impression van het heringerichte gebied tussen het bestaande Kruisherenhotel (rechts) en De Stuers (links).

Het klooster waar het bestaande hotel in zit en het monumentale gebouw De Stuers, waar de uitbreiding is voorzien, worden gescheiden door een weg. In de plannen worden de twee verbonden met een glazen loopbrug en tegelijk rekent Oostwegel op het plan van de gemeente om dit deel van de stad autoluw te maken.

Als alles meezit wil Oostwegel dan meteen beginnen met verbouwen, de uitbreiding zou dan in 2025 klaar moeten zijn. In totaal wil Oostwegel zo'n €20 miljoen in het project investeren, aankoop en gedeeltelijke nieuwbouw samen. 

Cruciaal 

Volgens een haalbaarheidsstudie van bureau ZKA zijn dit restaurant en een multifunctionele ruimte voor 150 personen cruciaal om de voorspelde bezettingscijfers voor het hotel te halen. Zeker ook vanwege het Grand Hotel van Benoit Wesly, waarvan de bouw al in volle gang is. ZKA wijst erop dat door beide plannen het aantal vijfsterrenkamers groeit van zestig naar 150. 

Een toprestaurant in Kruisherenhotel past in de strategie van Oostwegel Collection, waar gastronomie belangrijk is. Recent kreeg Château Neercanne na jaren de Michelinster weer terug.