Deze wijnproevers gaan voor Nederland naar WK Blindproeven 2023

Deze wijnproevers gaan voor Nederland naar WK Blindproeven 2023

Team Le Bouchon heeft het NK Blindproeven 2023 gewonnen. Danny van Lamoen, Lonneke de Bruijn, Coen Pollaert en Michael de Rooij zullen Nederland vertegenwoordigen op het WK in Frankrijk.

25 teams van elk 4 proevers streden zondag 4 juni in Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg op het NK Blindproeven, ook wel het ‘Concours le vin en direct', om de hoogste eer. 

De wijnproevers moesten uitsluitend op basis van kleur, geur en smaak bepalen welke 12 wijnen ze in hun glas kregen.  

Dat ging Danny van Lamoen, Lonneke de Bruijn, Coen Pollaert en Michael de Rooij van Team Le Bouchon het beste af, zij wonnen de titel en vertegenwoordigen Nederland in oktober op het WK Blindproeven in Château Sainte Roseline in Frankrijk. 

Op de tweede plaats eindigde team Provino met Cees van Casteren MW, Alessandro Matrone, Hans Meijs en Dirk Vanhorenbeeck, terwijl de bronzen medailles werden uitgereikt aan team ‘Gamay niet schelen’: John Dame, Timo Kester, Reinier Persoon, Joeri Kester en Joost Heemskerk. 

Het verschilt tussen goud en zilver was slechts één punt: Le Bouchon behaalde 94 punten, Provino 93. Gamay niet schelen behaalde 81 punten.

Team Le Bouchon volgt Team Halfdroog op, dat de afgelopen twee edities Nederlands Kampioen werd. Deze editie deed Halfdroog niet mee. In 2021 maakte dat team indruk met een vierde plek op het WK.

12 topwijnen op NK Blindproeven 2023

Organisator van het NK Blindproeven Fred Nijhuis koos dit jaar voor 12 topwijnen uit allerlei wijnlanden en -streken, waaronder enkele zeer bijzondere uit Italië, Australië, Chili en Georgië, naast klassiekers uit o.a. Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.  

De juryleden Charlotte van Zummeren, Magda van der Rijst en Fred Nijhuis waren onder de indruk van de scores van menig team en spraken hun respect uit voor de inzet en prestaties van alle deelnemers. Het kampioensteam ontving een hoofdprijs €2500, ter beschikking gesteld door premium partner Le Vin en direct. Daarnaast werden extra prijzen toegekend door Coravin, de Alliance Gastronomique, Burp, wijnhuis Grattamacco en Oger.