Hotel Nobel verovert zilver Terras Top 100 2023

Hotel Nobel verovert zilver Terras Top 100 2023
Foto's: Marcel van Hoorn

Op Ameland ligt een uniek stukje gastvrijheid. Een terras dat deel uitmaakt van een klein imperium dat draait om dat kruidige likeurtje dat de familienaam draagt. Vierde generatie Barend Nobel en zijn team hebben alles onder controle en bieden een unieke beleving aan elke gast. En nu is er een tweede plek in de Terras Top 100 2023.

Als de hoofdjury vanuit Holwerd met een kleine(re) boot de oversteek maakt naar Ameland, komt het gebulder hen tegemoet. Het zijn de golven van de Waddenzee, die het eiland en het vasteland scheiden. Maar dat gebulder houdt aan tijdens het bezoek aan Nobel, in de vorm van de aanstekelijke en gulle lach van Barend Nobel. Ondernemer en vierde generatie op het Waddeneiland. Hij is het die ‘het merk’ Nobel fors heeft uitgebreid.

Uit de drie generaties voor hem groeide Nobel uit tot een gekend en geliefd café, ook buiten het eiland. Hetzelfde geldt voor het Nobeltje, de likeur. Anno 2023 is er een Nobel Experience, Hotel Nobel, een volwaardig restaurant, een uitgebreide drankenlijn, die landelijk verkrijgbaar is en ook al over de grenzen tuurt, en natuurlijk een fantastisch mooi terras. Dat terras herbergt zo’n 44 stoelen en 6 loungebanken voor 8 personen. Maar als de glazen pui van het aangrenzende restaurant opengezet wordt, zijn terras en ‘binnen’ één groot geheel.

Lovende juryrapporten

En over dat geheel en het complete plaatje dat Nobel is, daarover is de jury unaniem lovend. Natuurlijk wordt er ook gekeken naar het ondernemerschap en het verhaal, de producten en medewerkers. Maar hoe presteert een terras als Nobel nou als de vakjuryleden en mystery guest langskomen en er geen ‘speciale’ voorbereiding heeft plaatsgevonden? Lees mee (en leer).

Bij de ingang van het grote terras wachten mijn kleinzoon en ik even om een plaats te krijgen (zoals op het tekstbordje wordt gevraagd) en binnen seconden staat er een vriendelijke medewerker bij ons die met een glimlach vraagt of we binnen of buiten willen zitten”
— Uit het mystery guest-rapport

‘Het grote terras van Hotel Nobel is erg vol met gasten en met medewerkers. Het heeft een geweldige uitstraling, ook doordat er veel zonnige, schaduwrijke, binnen- en buitenplekjes zijn. Er is een grote keus tussen lounge- en overige terrasplekken en het meubilair bestaat uit fraaie tafels en stoelen van stevig hout. Alle meubilair is in uitstekende staat. Plantenbakken staan tussen zitjes en voegen toe aan de fijne sfeer.’ Bovenstaande eerste indruk komt uit het rapport van de mystery guest.

Hij is nog niet klaar: ‘Bij de ingang van het grote terras wachten mijn kleinzoon en ik even om een plaats te krijgen (zoals op het tekstbordje wordt gevraagd) en binnen seconden staat er een vriendelijke medewerker bij ons die met een glimlach vraagt of we binnen of buiten willen zitten. We willen buiten zitten en krijgen een tweetal opties aangewezen. We kiezen een tafeltje en binnen een minuut staat er een medewerkster bij ons die ons vriendelijk groet en vraagt of we iets willen bestellen.’

Barend Nobel.
Barend Nobel.

Het is Nobel ten voeten uit. Snel, gastvrij en vakkundig tot en met. Dat merkt ook een vakjurylid als hij een bezoek brengt aan de Amelandse zaak. ‘Het lijkt erop dat de medewerkers worden getraind in de Nobel-beleving. Alle medewerkers om ons heen zijn vriendelijk, informeel in de omgang en belangstellend naar de gasten toe. Deze Nobel-beleving wordt doorgevoerd in alle uitingen: van de menukaart tot een bijlage bij de kassabon waarin wordt gemeld dat het leven al duur genoeg is en dat – ondanks gestegen kosten – de prijzen van Nobeltje en Nobels Drinks gelijk blijven tot tenminste 1 juni 2023.’ Het moge duidelijk zijn dat ook jurylid nummer 2 een topervaring had.

Met recht zilver in Terras Top 100 2023

Maar dit is de Terras Top 100. Dus waar mystery guest en vakjurylid 1 ervoor zorgde dat Nobel door mocht naar ronde 2, was het het jurylid in die ronde, die Nobel naar de top schreef. Althans, dat deed de zaak natuurlijk zelf, maar het jurylid kan niet anders dan concluderen te maken gehad te hebben met een beleving als geen ander.

en medewerker die net nog vol passie over wijn stond te vertellen aan de ene tafel, pompte aan de andere tafel een aantal ballonnen op en vouwde er hondjes van voor de kids. Hoe tof is dat”
— Uit het rapport van een vakjurylid

‘De sfeer die er hing was top! Iedereen was vrolijk en aardig en de medewerkers trokken bij elke tafel alles uit de kast. We zijn al bij heel wat bedrijven geweest maar dit bedrijf wist ons keer op keer weer te verrassen. Een medewerker die net nog vol passie over wijn stond te vertellen aan de ene tafel, pompte aan de andere tafel een aantal ballonnen op en vouwde er hondjes van voor de kids. Hoe tof is dat!

Er werden grote dienbladen gepresenteerd met lunchproeverijen, een andere tafel kreeg een proeverij van allerlei cocktails waar wat leuks bij werd verteld, er werd zonnebrand uitgedeeld en na het eten kreeg je een tube handgel. Hier op het terras zitten is puur genieten van wat je om je heen ziet, maar ook van hoe je zelf in de watten wordt gelegd.’